Šmidhoferova nova šampionka u superveleslalomu

Ostali sportovi 07. feb 201715:52 > 15:54
Izvor: Alexander Hassenstein/Bongarts, Getty Images

Austrijska skijašica Nikol Šmidhofer osvojila je titulu svetske šampionke u superveleslalomu na šampionatu koji je u utorak počeo u Sankt Moricu.

Šmidhoferova, koja je tokom karijere upisala samo dva podijuma u Svetskom kupu, do najvećeg uspeha stigla je u vremenu od 1:21.34 minuta. Na taj način, 27-godišnja Austrijanka je nasledila na tronu svoju sunarodnicu Anu Fajt, ranije Feninger, koja je ostala bez plasmana u pokušaju da odbrani titulu.

Drugo mesto zauzela je Tina Vajrater iz Lihtenštajna, sa 33 stotinke zaostatka, dok je bronza pripala Švajcarkinji Lari Gut, koja je bila tri stota dela sekunde dalje.

Prva je na stazu izašla Italijanka Elena Kurtoni, koja se zadržala na čelu sve dok na red nije došla Vajraterova. Iako se činilo da bi Gutova mogla da je pomeri sa čela, to se nije desilo, već je to učinila Šmidhoferova odskijavši najbolju trku karijere.

Ostale skijašice nisu ozbiljnije uspele da priprete osvajačicama medalja, a najbliže je prišla Nemica Viktorija Rebensburg, koja je bila nešto više od pola sekunde iza svetske šampionke. Kurtoni je na kraju morala da se zadovolji petim mestom, ispred Ragnhild Movinkel iz Norveške, Austrijanke Štefani Fenir i Federike Brinjone iz Italije. Brinjoneova je podelila osmo mesto sa Francuskinjom Tesom Vorli, dok je deseta bila Sofija Gođa iz Italije.

Od skijašica iz regiona, najbolja je bila Slovenka Ilka Štuhec na 11. poziciji, dok je Maruša Ferk zauzela 30. mesto.

Pored Fajtove, trku nije završila ni Amerikanka Lindzi Von, koja je napravila grešku u gornjem delu staze.

Naredna trka na Svetskom prvenstvu je muški superveleslalom, koji je zakazan za sredu od 12 časova, dok skijašice naredna trka čeka u petak, kada je na programu alpska kombinacija.