Isinbajeva: Jeste, Rusija je zatrovana dopingom

Podeli:
Izvor: Felipe Dana-Pool/Getty Images

Čelnica Ruske antidoping agencije Jelena Isinbajeva rekla je da Međunarodna atletska federacija mora što pre da ukine suspenziju Rusiji da bi sprečila stagnaciju atletičara iz te zemlje.

Atletska federacija Rusije suspendovana je u novembru prošle godine pošto je u izveštaju nezavisne komisije Svetske antidoping agencije otkriven rasprostranjen doping koji je sponzorisala država. IAAF je prošle nedelje potvrdila da suspenzija neće biti ukinuta pre naredne godine.

„Želim da verujem da ćemo uskoro naći kompromis. Uradili smo sve što su tražili, uradili smo to čak pre Olimpijskih igara u Rusiji“, rekla je legendarna skakačica motkom, „Nadam se da ćemo uskoro moći da se takmičimo međunarodno, u suprotnom nećemo imati šansu da razvijemo sport u Rusiji, nećemo više biti vidljivi“.

Suspenzija je ostala na snazi uprkos žalbi koja je podneta ranije ove godine, a samo jednoj atletičarki – Darji Klišini dozvoljeno je da učestvuje u Riju.

„Moramo da nađemo rešenje jer se najgora stvar već desila – propustili smo Olimpijske igre. Rusiji mora da bude dozvoljeno da se vrati nazad. Mora da se podvuče crta ili sve ovo može da traje godinama“, istakla je Isinbajeva.

Isinbajeva je to izjavila uprkos činjenici da je u novom nezavisnom izveštaju WADA navedeno da je više od 1.000 ruskih sportista u 30 sportova bilo umešano u zaveru da se prikriju pozitivni doping testovi.

Isinbajeva, koja je tokom karijere postavila 28 svetskih rekorda, takođe je napala prvog čoveka IAAF Sebastijana Koa i zatražila da istraga bude proširena globalno.

„Kako za IAAF sportisti koji su bili suspendovani dva puta mogu da budu čisti i može da im bude data dozvola da se takmiči, a meni ne?“, rekla je Isinbajeva, čime se osvrnula na slučaj američkog sprintera Džastina Getlina, „Kada je Kou tražio moju podršku na početku svoje kampanje za predsednika IAAF, dala sam mu i nisam postavljala pitanja. Onda me je stavio na isti spisak sa drugima. Nije uzeo u obzir ko sam ja, moje rezultate… Nije pokazao poštovanje prema meni i to me je povredilo. Jeste, Rusija je zatrovana dopingom. Ali, fokusirati istragu na jednu zemlju je politički čin. Nadam se da će istraga biti proširena širom sveta.

Pored nove uloge u Ruskoj antidoping agenciji, Isinbajeva je bila član Sportske komisije Međunarodnog olimpijskog komiteta tokom Igara u Riju i izabrana je u Izvršni komitet Olimpijskog komiteta Rusije.