Nikola Grbić za SK: Uvek najviše ambicije

Ostali sportovi 07. dec. 201612:22 > 12:26
Podeli:
Izvor: N1

Dovoljno je reći - Nikola Grbić. Čovek koji je obeležio jednu odbojkašku eru kao tehničar, sada nastavlja tamo gde je stao na selektorskoj klupi.

Bio je ljubazan da odgovori na nekoliko pitanja za Sport Klub.

Koje su ambicije ove sezone sa reprezentacijom, predstoji odbrana titule u Svetskoj ligi i Evropsko prvenstvo. Da li da spremamo nešto da „bacimo na ražanj“? 🙂
– Naše ambicije su uvek najviše. Na to nas obavezuju naši rezultati i mislim da tako treba i da bude. Ne opterećujemo se odbranom titule, nego ćemo se truditi da imamo odnos kakav smo imali u pripremnom periodu i da igramo uvek najbolje što možemo. Rezultat, kao sto znate, zavisi od mnogo faktora, a ne možemo baš sve da ih kontrolišemo.

Kao igrač uz splet mnogo nesrećnih okolnosti nisi osvojio Svetsku ligu, ali sada si je osvojio kao trener?
-Samo da smo je osvojili, nije bitno ovako ili onako! Pristajem na isto kad je Svetsko prvenstvo u pitanju!

Izvor : Alexandre Schneider/Getty Images for FIVB

Da li si letos, kao i svi mi, drhtao uz TV ekran dok su sjajne devojke osvajale srebro na OI u Riju?
– Pratio sam naravno naše devojke. Mislim da su bile fantastične od samog početka i da su imale kontinuitet dobrih igara do kraja. Šteta za zlato, ali srebro je fantastičan rezultat. Budućnost je pred njima i doći će do njega kad – tad.

Da li si još kao igrač, pa još tehničar, znao da ti je sledeći korak da postaneš trener?
Iskreno, do pred kraj karijere nisam ni pomišljao da ću se baviti trenerskim poslom. Štaviše, znajući kroz šta prolaze, nije mi padalo na pamet da se bavim tim poslom. Međutim, to sam na neki način radio na terenu tokom igračke karijere, pa mi nije bilo teško da se prilagodim.

Postoji li neki poseban razlog zbog kojeg si nosio broj 9?
– Kada smo počinjali da igramo u Kleku sa školom, to je bio jedini slobodan broj najbliži brojevima koje je nosio moj otac dok je igrao ( 10 i 11 ). Nekoliko puta se zalomilo da sam uzeo taj broj i od tada, osim jedne godine u Trevizu, kroz karijeru sam uvek imao devetku. Ovo je prvi put da me je neko pitao za broj!
Čestitam! 🙂

Izvor : sk

Tvoji zaštitni znakovi, kuvanje iz „druge lopte“ i ponavljanje kombinacije kada se lopta vrati u polje tvog tima, kako je to nastalo, spontano ili te je neko naučio?
– Sve se desilo spontano. Kroz treninge i utakmice sam učio i razvijao svoj stil igre.

Da imaš sada jednu stvar u karijeri da promeniš i da je uradiš različito, šta bi to bilo?
Otišao bih da snimim ruku kad sam pao na utakmici Kupa Šampiona. Slomio sam je, a nisam imao pojma.

Imaš li vremena da pratiš ostale sportove i koji ti je omiljeni sport i sportista osim odbojke?
Nemam previše vremena dok traje sezona, ali pored odbojke, pratim iz medija tenis, košarku, fudbal… Interesantan mi je Novak Đoković, jer je fenomen na ovim prostorima, a i to kako ljudi reaguju kad mu ne ide.

Kada se pomene Nikola Grbić, nekako često uz to ide „najbolji tehničar svih vremena“. Koliko si ponosan na to?
Kompliment prija svakako, ali ipak mislim da je moj kvalitet bio taj što sam bio kompletan igrač. Znači da i pored uloge tehničara radim dobro i ostale stvari; odbranu, servis, blok, napad.

I za kraj, šta bi poručio našim čitaocima i gledaocima i deci koja počinju da se bave odbojkom i sportom uopšte?
Ponavljam stalno deci da je sport i dalje sredina koja ih uči vrednostima koje su – važne za život, a ne samo za odbojku i sport uopšte. Pozivam vas da se bavite bilo kojim sportom. Naravno, za mene je odbojka nalepši sport, ali ako se i ne odluče za odbojku, nego nešto drugo, opet, dobro.

Čestitamo i mi tebi, Nikola, i hvala za sve što si uradio i radiš za srpsku odbojku i srspki sport!