Frum bez pominjanja imena napao Viginsa

Ostali sportovi 27. sep. 201619:14 > 19:15
Podeli:
Izvor: Bryn Lennon/Getty Images

Britanski biciklista Kris Frum objavio je saopštenje na društvenim mrežama u kojem je napao sportiste koji zloupotrebljavaju pravilo izuzeća zabranjenih supstanci za terapeutsku upotrebu. Frumovu reakciju mnogi video kao napad na njegovog bivšeg timskog kolegu iz tima Skaj Bredlija Viginsa.

Frumovi i Viginsovi poverljivi medicinski podaci našli su se među onima koje je ruska hakerska grupa „Fancy Bears“ objavila poslednjih nedelja. Ta grupa je ukrala podatke iz sistema Svetske antidoping agencije u pokušaju da dokaže rasprostranjen doping među vrhunskim sportistima objavljivanjem dokumenata o izuzeću za terapeutsku upotrebu. Međutim, svim sportistima je dozvoljeno da koriste zabranjene supstance ukoliko je to potrebno za njihovo zdravlje, a ne postoji alternativa među supstancama koje nisu na crnoj listi.

Frum je u svom saopštenju istakao da je uvek težio ne samo tome da poštuje pravila, ali da se trudio da pruži i više od onoga što može da bi bio primer drugima, kako moralno, tako i etički.

„Jasno je da je sistem izuzeća za terapeutsku upotrebu podložan zloupotrebama i verujem da je to nešto čime bi Međunarodna biciklistička unija i Svetska antidoping agencija morale da se pozabave. Nikada po tom pitanju nisam imao pristup da moram da pobedim po svaku cenu. I verujem da je to nešto zbog čega sportisti moraju da preuzmu odgovornost“, naglasio je Frum.

Frumovo obraćanje javnosti dolazi samo dva dana pošto je Vigins u intervjuu za BBC objasnio zašto je dobio dozvolu da koristi injekcije steroida pred Tur dFrans 2012. godine, na kojem je trijumfovao. Vigins je istakao da je poštovao pravila Svetske antidoping agencije i Međunarodne biciklističke unije, što je potvrđeno i sa druge strane, pošto je imao probleme sa disanjem i alergijama. Takođe je dodao da je dobio dozvolu za te nedozvoljene supstance da bi bio na istom nivou kao njegovi rivali.