Rivali se pridružili Kaperniku u protestu

Ostali sportovi 12. sep 201618:56 > 18:58
Podeli:
Izvor: Jonathan Ferrey/Getty Images

Veliki broj igrača pridružio se kvoterbeku San Francisko 49ersa Kolinu Kaperniku u protestu oko rasne nejednakosti tokom prvog vikenda nove sezone NFL lige, tokom kojeg je obeležena godišnjica terorističkog napada na Njujork i Pentagon.

Kapernik je to pitanje poveo tokom predsezonskih utakmica, odbivši da ispoštuje intoniranje američke himne. Njegov potez je izazvao podeljene reakcije, pošto ga deo javnosti podržava, a drugi ističe da time iskazuje nepoštovanje prema zastavi Sjedinjenih Država.

Međutim, nekolicina igrača je tokom proteklog vikenda ili podigla pesnicu ili kleknula u znak podrške Kaperniku.

Četvorica igrača Majami Dolfinsa Arijan Foster, Džilejni Dženkins, Majkl Tomas i Keni Stils su kleknuli tokom intoniranja himne. Njihovi protivnici Sijetl Sihoksi su ukrstili ruke dok su stajali, isto kao i Kanzas Siti Čifsi pred utakmicu sa San Dijego Čardžersima. Kornerbek Čifsa Markus Piters je podigao ruku, na kojoj je imao crnu rukavicu, čime je podsetio na gest američkih sprintera Tomija Smita i Džona Karlosa na podijumu posle finala na 200 metara na Olimpijskim igrama u Meksiko Sitiju 1968.

Igrači Čifsa su u saopštenju istakli da je njihov cilj bio da budu ujedinjeni kao tim i da ispoštuju svačija mišljenja, kao i da na pravi način obeleže godišnjicu 11. septembra.

„Naš posao kao profesionalnih sportista je da pozitivno utičemo na svoje zajednice i da budemo proaktivni kada su potrebne promene“, dodaje se u saopštenju.

Igrači i stručni štab Sihoksa su pre utakmice imali razgovore oko toga kako bi na najbolji način mogli da pokažu podršku. Vajd risiver Dag Boldvin je istakao da su želeli da se sastanu i sa gradonačelnikom Sijetla i lokalnim policijskim snagama.

„Znamo da mora da dođe do promena i da je to procas, ali morate da primenite pravac za te promene“, istakao je Boldvin.

Dvojac Nju Ingland Petriotsa Martelus Benet i Devin Mekorti su takođe podigli svoje desne ruke, dok je Dani Amendola viđen kako grabi neraširenu američku zastavu na terenu tokom intoniranja himne.

Kapernikovi 49ersi igraju sa Los Anđeles Remsima u 4.20 posle ponoći, uz direktan prenos na Sport klubu 1.