Dukić za SK: Entuzijazmom teško protiv sistema!

Ostali sportovi 04. sep. 201601:28 > 01:32
Podeli:
Izvor: Getty Images

Olimpijske igre završene. Sada slede analize i pravljenje planova za naredne koje su na programu 2020. godine u Japanu. Crna Gora je ostala bez medalje. Glavni aduti su bili vaterpolisti i rukometašice. Puleni Vlade Gojkovića nekada najboljeg igrača planete ostali su na poziciji broj četiri.

Treći put za redom. Verovali ili ne. U Pekingu i Londonu, medalju Crnoj Gori je uzela Srbija u a Brazilu Italija. Rukometašice su ostale daleko od medalje koju su želele. U Londonu su bile srebrne. Bila je to prva medalja u istoriji Crne Gore. Na Evropskom šampionatu u Beogradu su osvojile zlato. Međutim, kockice se nisu složile da je tim koji vodi Dragan Adžić ostao daleko od medalje. Trener koji je sa ekipom Budućnosti stigao do titule prvaka Evrope, odlučio je da podnese ostavku. U međuvremenu, se pojavila vest da bi Adžić mogao da postane selektor rukometašica Srbije…Danka Kovinić je eliminisana u prvom kolu turnira za teniserke. Bolja od Danke, bila je Ališa Kiz.

Međutim, tema ovog teksta je jerenje. Milivoj Dukić, momak koji ima 23 godine učestvovao je na drugim Olimpijskim igrama za redom, u prestižnoj klasi Laser Standard. U Londonu je bio 54-ti, u Riju 29-ti. Podatak da Grci imaju gotovo 300 jedriličarskih klubova a da nisu imali prestavnika na Olimpijskim igrama, da je Velika Britanija uložila velika sredstva, a da je aktuelni šampion planete Nik Tompson morao da se zadovolji šestim mestom, najbolje ilustruje uspeh Crne Gore. Pored toga, treba napomenuti da je Crna Gora pored Dukića imala još jednog kandidata za Olimpijske igre, Igora Lesa. Dukić je u klubu “Jugole Grakalić”  iz Herceg Novog, a Les, inače aktuelni šampion Balkana u klubu “Delfin” iz Tivta. Iako su konkurenti, zajedno se bore za razvoj jedrenja u Crnoj Gori. Dobro im ide…

“Nisam zadovoljan. Posle takmičenja sam bio duboko razočaran. Očekivao sam mesto među prvih deset, ali entuzijazmom se ne možete boriti protiv sistema. Siguran sam da to isto misle Ilko Klakor trener Igora Lesa i sam Les. Teško je kada dođeš na takmičenje i vidiš da si bolji od rivala, a ne možem da ih pobediš jer su oni sve vreme bili posvećeni jedrenju, a mi u Crnoj Gori moramo da se borimo da obezbedimo elementarne finansijske uslove za funkcionisanje” rekao je Dukić za SK i nastavio: “Tri meseca pre OLimpijskih igara ja nisam imao trenera. To  nije normalno”

Tonči Stipanović je osvojio srebro?

“Tonči je fenomenaln lik. On je uzeo srebro, a Fantela i Marenić zlato u klasi 470. Veliki uspeh. Ali, baš to je sistem o kome pričam i za koji se borimo. Jedriličari iz Hrvatske su tokom protekle četiri godine više puta bili u Brazilu kako bi se upznali da regatnim poljem, kako bi shvatili šta ih očekuje, kakvi su talasi, kakav je vetar. Ja sam stigao u Rio desetak dana pre takmičenja, a regatna polja su menjana gotovo svaki dan kako bi svi imali iste uslove. Nije to dobro. Boriš se kao lav, ali ne znaš stazu, ne znaš odakle će da udari talas, kakav je vetar, šta te očekuje”.

Delujete razočarano?

“Jesam. Zaista jesam. Mislim da jedrenje u Crnoj Gori ima veliku prespektivu i sjajnu budućnost. U klub “Jogole Grakalić” je stiglo više od 100 dečaka i devojčica koji žele da upišu školu jedrenja, isto je i u Tivtu i tamo je klub “Delfin” napravio sjajan posao. Veliki broj dece umesto da sedi kući i gleda u kompjuter ili mobilni, želi da se bori sa talasima i vetrom. Da budu jači od mora, a to nije lako!”.

Entuzijam protiv sistema!

 “ I pored toga, Les i ja smo i dalje u vrhu svetskog jedrenja. Ludi ne razumeju da je teže izboriti plasman na OLimpijske igre u jedrenju, nedo u tenisu. Naši uspesi, kao i zaljubljenost dečaka i devojčica prema moru i jedrenju je za Crnu Goru velika prilika koju mora da se iskoristi. Pa mi smo mediteranska država i treba da budemo poznati po sprtovima na vodi, uz sve najbolje što želim ostalim sportistima u Crnoj Gori”

Pitanja sada nije bilo potrebno postavljati, Dukić je nastavio monolog:

“Zdrava država se formira na zdravoj deci, koja su budućnost države. Sa moje tačke gledišta, mislim da je jedrenje sjajan sport, da veliko interesovanje dece da se bave ovim teškim sportom ali lepim sportom, idealna prilika da se ulaže u njega. Ne kažem da to mora da uradi država, ali sistem mora da se nađe. Entuzijamaz je lepa stvar, ali je sistem uvek jači. Možda ne uvek ali uglavnom jeste.

Nastavljate borbu?

“Naravno. Siguran sam da i Les misli isto. Istovremeno, uvek morate da mislite korak unapred. Ako ne budemo u sutuaciji da se finansijski borimo sa problemima, uvek smo tu da kao treneri pomognemo u razvoju novih generacija. Mada ovo zvuči malo čudno, s obzirom da ja imam 23, a Les 25 godine, ali spremni smo pomognemo u svakom smislu da jedrenje postane brend Crne Gore. Neće biti lako. Znam to, ali mi jedrličari znamo šta znači borba. Sam si u jedrilici, a protiv tebe, talasi, vetar, rivali. Moraš da budeš jak. Moraš da se boriš sam sa sobom”.

Na kraju Milivoj Dukić se kao i Tonči Stipanović, kao i Igor Les zahvalio na podršci koje jedrenje dobija od Sport Kluba. Samo napred momci.

Dobar vetar!!!