Grbić: Odbojkaši zaslužuju da budu idoli

Ostali sportovi 19. jul. 201610:05 > 10:21
Podeli:
Izvor: N1

Mi treba da smo avangarda društva, treba deci da budemo idoli, a onda moraš da budeš kompletna ličnost, da si odgovoran, paziš kako svojim ponašanjem utičeš na mlade i mislim da ovi momci imaju tu karakteristiku i da svojim ponašanjem to svakodnevno potvrđuju, poručio je selektor zlatnih odbojkaša Nikola Grbić.

Grbić kaže da je iza odbojkaša težak period jer se nisu plasirali na Olimpijske igre u Rio i da je bilo teško pronaći motivaciju za takmičenje. Međutim, kako kaže, ekipa je bila sjajna, trudila se i trenirala i zajedno su došli do istorijskog uspeha – prvog zlata u Svetskoj ligi.

„Čestitao sam im od srca, potpuno zaslužena pobeda, koja nijednog momenta nije dolazila u pitanje. Mi znamo koliko smo trenirali za to i koliko smo dali sebe, svi su nam u krakovu govorili kako smo napredovali i da igramo mnogo bolje nego prošle godine, ali ako nemaš rezultat nije bitno koliko radiš i treniraš. Kada se kruniše zlatom to dobija potvrde“, kaže selektor Grbić.

Otkrio je šta je rekao igračima uoči finala sa Brazilom.

„Nema tu puno filozofije, pred finale sam im reako da ne treba da budu perfektni, jer nas je srce dovelo do finala, kao i zalaganje. To je bio jedini moj zahtev, uživajte, radili ste naprono, sad to pokažite na terenu. Ako posle toliko napornog rada ne uspeš da pokažeš na terenu, onda ostane gorak ukus“.

Selektor kaže da je ovogodišnje takmičenje u Svetskoj ligi krenulo sa pisanjem istorije. Prvi put je pobeđena Rusija u gostima, a onda i prvi put Brazil u Beogradu. Kako kaže, najdraže mu je bilo što je na utakmici protiv Brazila na tribinama, a kasnije i na terenu, bilo mnogo dece.

„To mi je bilo upečatljivo i nadam se da će oni početi da se bave odbojkom i da će im ovi momci biti idoli. Igrali smo jako dobro, pomerali granice i mislim da je zlato šlag na tortu“, kaže Grbić.

On navodi da je svima krivo što se neće naći u Riju i dodaje da žali što je promenjena formula kvalifikacija i da zbog nekih političkih odluka u vrhu FIVB na OI ide jedna južnoamerička ekipa na uštrb evropske.

„Mislim da Meksiko, koliko god je zaslužio da se nađe na OI, neće podići ni gledanost ni kvalitet. Treba da uživamo u uspehu i da pravimo ekipu za Tokio“, poručio je Grbić.