Stanković za SK: Popravili smo imidž koji smo sami narušili

Ostali sportovi 18. jul. 201618:48 > 18:50
Podeli:
Izvor: FIVB

Kapiten srpskih odbojkaša Dragan Stanković rekao je za Sport klub da veruje da su se saigrači i on zlatom u Svetskoj ligi na neki način iskupili za neodlazak na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Reprezentacija Srbije je u nedelju pobedila Brazil sa 3:0 i prvi put u istoriji osvojila elitno takmičenje u svom šestom finalu.

Stanković je po dolasku u Beograd istakao da još nije u potpunosti svestan uspeha koji je postignut.

“Posle utakmice je utisak bio kao i posle svake druge, nismo čak ni napravili euforiju, iako je ovo prva zlatna medalja. Polako stvari dolaze na svoje mesto, polako postajemo svesni toga da smo ispisali istoriju. Bilo je do sada mnogo učešća u Svetskoj ligi, čak je i ona zlatna olimpijska generacija ostala uskraćena za ovo zlato koje smo mi osvojili”, rekao je Stanković.

Kapiten reprezentacije Srbije naglasio je da je njegov tim sjajno reagovao protiv odličnih protivnika od kojih se većina sprema za Olimpijske igre.

“Bez obzira što je ovo olimpijska godina, svaka ekipa koja dođe do finalnog turnira na njemu daje svoj maksimum, da bi se domogla medalje. To je pokazala i ovogodišnja Svetska liga, da su svi učesnici Olimpijskih igara došli u najjačem sastavu. Mi smo bili koncentrisani i tako smo išli iz meča u meč, dali smo svoj maksimum da bismo se prvenstveno dokopali finala, a kada smo došli do njega znali smo da je ovo taj trenutak koji možemo da prelomimo u svoju korist”, naglasio je Stanković.

Stanković je istakao da veruje da zlato u Svetskoj ligi delimično jeste satisfakcija za kiks u kvalifikacijama za Rio.

“Zlato u Svetskoj ligi jeste satisfakcija, bilo je teško pripremiti se za ovogodišnje izdanje posle razočaravajućeg Evropskog prvenstva i kvalifikacija za Rio. Veliki broj nas ima po sedam-osam godina bez letnje pauze, ali su se svi koji su pozvani odazvali selektoru i mukotrpno radili dva i po meseca pre svega u pokušaju da popravimo imidž reprezentacije koji smo sami narušili. Ova medalja je potvrda da kvalitet postoji, da samo treba da verujemo i da nastavimo sa radom jer će samo tako uspeh doći”, istakao je Stanković.

Srpski odbojkaš prihvata krivicu za neodlazak na Olimpijske igre u Rio, ali ističe i da je Svetska liga pokazatelj da će se reprezentacija Srbije u narednim godinama boriti za sam vrh na velikim takmičenjima.

“Bili smo u situaciji da smo zbog jednog lošeg turnira uskraćeni za šansu za Olimpijske igre. Sami smo krivi za to, nismo odigrali dobro kada je bilo potrebno i sada snosimo posledice. Na neki način smo se iskupili ovom Svetskom ligom, sigurno je da imamo još više želje i da ćemo, iako sada to daleko zvuči, u sledećem olimpijskom ciklusu biti oni pravi”, rekao je Stanković.