Klišina dobila dozvolu da se takmiči

Ostali sportovi 10. jul 201610:37 > 10:41
Podeli:
Izvor: Patrick Smith/Getty Images

Ruska skakačica udalj Darija Klišina dobila je dozvolu da učestvuje na međunarodnim takmičenjima, posle uspešne žalbe na suspenziju koja je izrečena svim ruskim atletičarima.

Međunarodna atletska federacija suspendovala je u novembru prošle godine sve ruske atletičare zbog navodnog sistemskog dopinga sponzorisanog od strane države.

Prošlog meseca, suspenzija je produžena i ruskim atletičarima je zabranjeno učešće na Evropskom prvenstvu u Amsterdamu, ali i Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Atletska federacija Rusije se žalila pred Sudom za arbitražu u sport na tu odluku. Međutim, ruski atletičari mogu individualno da traže vladajućem telu svetske atletike da se takmiče kao neutralni sportisti, ali moraju da ispune određene kriterijume. Jedan od njih je da dokažu da su bili dovoljno puta testirani na doping van svoje zemlje, a uprav na taj način je Klišina dobila zeleno svetlo.

“Komisija za doping ustanovila je da ruska skakačica udalj Darija Klišina ispunjava kriterijume da učestvuje na međunarodnim takmičenjima kao neutralni sportista. Njeno učešće kao neutralnog sportiste je i dalje do organizatora, u skladu sa propisima takmičenja”, stoji u saopštenju Međunarodne atletske federacije.

Klišina je jedna od 136 atletičara koji su podneli zahtev da im bude dozvoljeno da se takmiče kao neutralni sportisti. Većina žalbi je pregledana, ali vladajuće telo svetske atletike nije objavilo kakav je njihov ishod.

Najbolji rezultat tokom karijere Klišina je ostvarila na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Istanbulu 2012. godine kada je bila četvrta.