67 ruskih atletičara se žalilo na suspenziju IAAF

Ostali sportovi 27. jun 201615:52 > 15:54
Podeli:
Izvor: Cameron Spencer/Getty Images

Ukupno 67 ruskih atletičara uputilo je žalbe protiv suspenzije koju im je izrekla Međunarodna atletska federacija, zbog koje ne mogu da učestvuju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Vladajuće telo svetske atletike zabranilo je svim ruskim atletičarima učešće na međunarodnim takmičenjima zbog navoda o sistemskom dopingu koji je finansiran od strane države.

To se odnosi kako na atletičare koji su tokom karijere pali na doping testu, tako i kao na one koji nisu.

Čisti atletičari će morati da prođu dodatne antidoping testove i da se povinuju striktnim kriterijumima IAAF da bi mogli da se nađu u Riju. Međutim, veliki broj ruskih atletičara odlučio je da pravdu potraži pred Sudom za arbitražu u sportu.

Ministar sporta Rusije Vitalij Mutko potvrdio je da su atletičari podneli žalbe, ali ih nije imenovao. Međutim, izvesno je da je među njima dvostruka olimpijska šampionka u skoku motkom Jelena Isinbajeva, koja je već najavila da će se žaliti.

IAAF je za ruske atletičare osmislila posebne kriterijume po kojem će njihove čiste doping testove morati da verifikuju kredibilne antidoping agencije, sa izuzetkom ruskih. Zbog činjenice da većina njih trenira u domovini, vladajuće telo svetske atletike već je nagovestilo da će mali broj ispuniti te kriterijume.

Predsednik Olimpijskog komiteta Rusije Aleksander Žukov je prethodno za suspenziju rekao da je „pravno neodbranjiva“.

Uz sve to, IAAF insistira da svi ruski atletičari koji prođu testove i budu dobili zeleno svetlo da se takmiče u Riju to će morati da urade pod olimpijskom zastavom, a ne ruskom, kao što je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah i nagovestio.