OKS: U julu o merama zaštite od Zika virusa

Ostali sportovi 30. maj 201617:40 > 17:42
Podeli:
Izvor: OKS

Vodeći svetski naučnici pre nekoliko dana zahtevali su da Olimpijske igre u Rio de Žaneiru budu odložene ili izmeštene iz Brazila zbog straha od širenja Zika virusa.

Ubrzo je Svetska zdravstvena organizacija poručila da nema razloga za zabrinutost, a odgovarajuće koraje preduzimaju i čelnici Olimpijskog komiteta Srbije.

Danas je u Beogradu održan drugi sastanak Zdravstvene komisije OKS na temu Zika virusa i drugih javno zdravstvenih rizika, sa predstavnicima sportskih saveza olimpijskih sportova koji će imati svoje predstavnike na OI u Riju.

Učesnicima su se na sastnaku obratili Prof. dr Dragan Ilić direktor Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, koji se nalazi i na čelu koordinacionog tela koje se bavi aspektima infekcije Zika virusom, kao i šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu dr Miljana Grbić.

„Profesor Ilić i dr Grbić su informisali predstavnike saveza o najnovijim aspektima i preporukama vezanim za širenje, nastanak i prevenciju Zika Virusne infekcije. Na sastanku su iznete važeće preporuke u preventivi pre, za vreme i po povratku sa Olimpijskih igara“, navodi se u saopštenju OKS.

„Prof. dr Dragan Radovanović, predsednik Zdravstvene komisije OKS i šef medicinskog tima Olimpijskog tima Srbije rekao je da će u julu biti održan i završni sastanak kada će svi kvalifikovani sportisti i članovi tima koji će putovati na Igre u Rijo biti direktno informisani od strane predstavike koordinacionog tela o svim merama koje je potrebno preduzeti u slučaju preventive Zika infekcijom, a da će potom dobiti i pisana uputsva i preporuke koordinacionog tela„.