Dan Super Bola: Srce i duša Pantersa

Ostali sportovi 07. feb 201613:28 > 13:30
Izvor: Streeter Lecka/Getty Images

Da li je to ptica? Ili avion? Ne. NFL ligu je ove sezone preleteo Superkem! Kameron Dzerel Njutn nije sa Kriptona, rodio se pre 26 godina u Atlanti, ali je navijace Karoline i fanove americkog fudbala, puno puta podsetio na super heroja sa crvenim plastom.

Predvodnik nove generacije kvoterbekova visok je 196 cm i tezak 112 kg, a za njega je legendarni Troj Ejkmen nedavno rekao da je ustvari ogromni raning – bek, koji ima odlican pregled terena i loptu moze da baci gde god pozeli. Njutn nije samo svojim talentom i igrackim kvalitetima doveo ekipu Karoline do Superbola. Najznacajniji faktor u svemu je bila njegova harizma i nepresusno samopozudanje, koje je poput zaraze prenosio na ostatak ekipe. Panteri su to iskoristili da pregaze sve rivale koji su im se nasli na putu, a spremaju se da istu stvar urade i u najvaznijoj utakmici.

Da nije savrsen pokazao je na koledzu Florida, kada je 2008. godine ukrao laptop vredan 1700 dolara od drugog studenta i zaradio nadimak „Scam Newton“. Njegova renesansa pocela je kada je presao na Oburn. Tamo za svega godinu dana postaje prvi igrac u modernoj eri koji je osvojio Hajsmanov trofej, koji se dodeljuje najboljem koledz igracu, osvaja sampionat i postaje prvi pik na draftu. Ruki godine u NFL-u postao je 2011. i nakon toga uspeo je da odigra 3 Pro – bol utakmice i postane clan najbolje postave lige.

Preostaje mu da sada svojim dostignucima i trofejima doda i onaj najvredniji – sampionski prsten NFL lige. Na tom putu stoje mu jos samo Denver Bronkosi i njihov legendarni kvoterbek Pejton Mening, covek koji je svojim nastupima obelezio jednu eru. Ipak, ukoliko u nedelju u Santa Klari pobeda pripadne timu Karoline, lako bi moglo da se dogodi da otpocne nova era, ciji ce se vladar zvati Kem Njutn.

DAN SUPERBOLA: Ron Rivera

Svog favorita u 50. Superbolu imace i latinoamericka zajednica u Americi. Trener Karoline, Ronald Judzin Rivera, snazno je povezan sa njima preko oca Portorikanca i majke koja je meksickog porekla. On bi mogao da postane drugi trener latinoamerickih korena u istoriji lige koji je osvojio sampionat, nakon sto je to dva puta sa Ouklendom ucinio Tom Flores.

Ipak, nije sve bilo tako idilicno za Rona Riveru u Sarlotu, kao sto je to danas. Pre otprilike 3 godine nalazio se na korak od otkaza u ekipi Karoline, jer nije uspevao da iskoristi kapacitete koje je sa sobom doneo Kem Njutn, koji je u prve dve sezone u ligi bacio vise od 7000 jardi. Vlasnik tima Dzeri Ricardson je verovao u Riveru, a ovaj se oduzio sa 3 uzastopne divizijske titule i neverovatnim igrama koje smo videli od Pantersa u ovoj sezoni.

On Superbol zeli da osvoji i zbog toga da bi se revansirao Pejtonu Meningu. Tadasnji kvoterbek Indijanapolis Koltsa, porazio je 2006. u borbi za titulu Cikago Berse, u kojima je Rivera radio kao defanzivni koordinator. Prethodno je citavu igracku karijeru proveo u ekipi Cikaga, gde je nastupao kao lajnbeker, a u tim igrackim danima, titulu je osvojio u 20. Superbolu, 1985. godine, kada su „cudovista sa Midveja“, ubedljivo savladala Nju Ingland Pejtriotse sa 46:10.

Rivera je radio na 9 trenerskih pozicija, pre nego sto se obreo u Karolini, a svoj uspeh izgradio je na prijateljskom odnosu sa igracima, kojima je uvek dostupan i sa kojima rado razgovara i provodi vreme. Takav karakter izgradio je jos u detinjstvu, kada je bio prinudjen da se cesto seli i stice nove prijatelje. Ukoliko ostvari pobedu u nedelju, zeli da jos vise zainteresuje latinoamerikance za ovu igru, jer tvrdi, „da ljudi mogu da se bave cime god pozele, bez obzira na to ko su ili odakle dolaze“.