Gocić za SK: Svaka medalja u Riju je zlato!

Ostali sportovi 25. jan 201618:42 > 18:45
Izvor: Getty Images

Završeno je Evropsko prvenstvo u vaterpolu. Srbija je osvojila zlatnu medalju. U velikom finalu pala je Crna Gora. Srbija je osvojila treću uzastopnu titulu na Starom kontinentu.

To nikome nije pošlo za rukom nikada. Srbija je osvojila šestu uzastopnu zlatnu medalju na šestom velikom takmičenju. Srbija je aktuelni šampion evrope i sveta u juniorskoj konkurenciji. Pre izvesnog vremena, uoči finalnog turnira Svetske lige na kojem je Srbija osvojila zlato i mesto na Olimpijskim igrama u Brazilu, pričali smo sa kapitenom reprezentacije Živkom Gocićem, koji je tada rekao:

„Idemo da uzmemo zlato. Pa šta drugo. Ja kada pričam sa članovima porodice oni mi kažu, ajde bre Živko, odete tamo uzmete medalju i gotovo“.

Tako je i bilo. Srbija je osvojila zlato i izborila plasman na Olimpijske igre. Posle velikog trijumfa u Beogradu, pozvali smo Živka i pitali da li se nešto promenilo? Živko, sve isto, ušli ste u bazen i uzeli zlato?

„Da, da, baš tako. Nije bilo nikakvih problema. Sve je bilo u skladu sa očekivanjima. Lako smo stigli do medalje, praktično bez problema“ našalio se Gocić i nastavio: „Mnogi ne shvataju koliko je teško opstajati u vrhu svetskog sporta. Mi u tome uspevamo, zato što smo sjajna generacija koja je navikla da radi i koja je navikla da daje sve od sebe. Mnogi sada pitaju gde je ključ. Ključ je u tome što sam rekao malo ranije. Volimo da radimo, volimo da pobeđujemo i imamo dobru atmosferu u timu. Svi smo mi različiti ljudi ali se međusobno razumemo i pomažemo. Znamo zašto samo došli na neko veliko takmičenje. Nema sujete, nema međusobnih sukoba. To je jako bitno, možda i ključno!“

Iskreno, nismo sumnjali da ćete se izboroti sa pritiskom u Beogradu. Ali, slede Olimpijske igre, na kojima svi očekuju zlato, nama to deluje kao pritisak?

„Pravilo kod sportista je jasno. Dajte sve od sebe, uradite sve što možete pa je posle toga sve što uradite zlatna medalja. Naravno da bi svi mi voleli da uzmemo zlato u Riju, ali to neće biti lako. Iskreno, svaka medalja će sijati kao zlato iako će naš cilj biti tron“ rekao je Gocić i nastavio: „Poslednje zlato na Olimpijskim igrama je osvojeno u Seulu. Svi pričaju o tome. Ali tada je zlato osvojila Jugoslavija. Iluzorno je trošiti reči o bilo čemu dalje, bar za one koje prate vaterpolo“ rekao je Gocić.

Kako sada stvari stoje, Olimpijske igre u Brazilu bi verovatno bile revijalne kada je vaterpolo u pitanju da je na okupu stara Jugoslavija. Srbija, Hrvatska, Crna Gora… Verovatno bi nam unapred dodelili zlato a ostali bi se borili za preostala odličja, ali…

Ništa, da se čujemo tokom sezone, da Vam poželimo mnogo sreće sa Solnokom u šampionatu i na finalnom turniru Lige šampiona, pa onda da slavimo zlato sa Olimpijskih igara.

„U dobrom smo ritmu. Drugi razgovor druga zlatna medalja. Idemo dalje“ rekao je Gocić.