Rosi prvi put u novim bojama – Petronas predstavio motor

Moto GP 01. mar 202113:14
Podeli:
Valentino Rossi
Izvor: Petronas SIC Racing Team

Ekipa Petronas Jamahe predstavila je motor za ovogodišnji Moto GP šampionat tokom kojeg će njene boje braniti Valentino Rosi i Franko Morbideli.

Predstojeća sezona će biti treća u kraljevskoj klasi za malezijski tim, koji je za kratko vreme postao pobednički. U odnosu na prethodne dve godine, farbanje modela M1 je znatno različito, ali je tim ostao veran boji svog glavnog sponzora – tirkiznoj, a na ostatku motocikla dominira crna.

Tokom prošle sezone, Morbideli i Fabio Kvartararo su se šest puta našli na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, a Italijan je zauzeo drugo mesto u generalnom plasmanu. Novi šampion Đoan Mir pobedio je Morbidelija za 13 bodova, a italijanski motociklista je vozio specifikaciju M1 iz 2019. godine i isto kao i svi vozači Jamahe mučio se sa nepouzdanošću.

Morbideliju se ove sezone u timu pridružio njegov mentor Valentino Rosi, koji će prvi put posle 20 godina voziti za neki privatni tim. ’Doktor’ je još početkom prošle godine znao da će ostati bez ugovora sa Jamahom na kraju sezone, ali je doneo odluku da karijeru produži za barem još godinu dana. Iako će se devetostruki svetski šampion takmičiti u bojama Petronasa, on će imati kompletnu podršku fabrike u svojoj 16. sezoni u Jamahi, a 26. ukupno u Svetskom šampionatu.

Uprkos tome što je bio vicešampion prošle sezone, Morbideli neće imati identičan motor kao Rosi, ali i fabrički vozači Jamahe Maverik Vinjales i Kvartararo. Umesto toga, 26-godišnji Italijan će i dalje voziti istu specifikaciju koju je imao prošle sezone, a to je zapravo model M1 iz 2019. Iz japanske kompanije su istakli da jednostavno nije moguće da Morbideli ima identičnu mašinu kao ostali vozači, iako je jasno da je to zaslužio.

Zanimljivo je da je Morbideli prvi polaznik Akademije Valentina Rosija koji je stigao do svetskog trona, a to je učinio 2017. godine, kada je bio šampion Moto2 kategorije. Posle njega, titulu je osvojio i Frančesko Banjaja, koji ga je nasledio na tronu, a od ove sezone će braniti boje Dukatija.

Svoj prvi razgovor sa medijima u bojama Petronasa ’Doktor’ će imati u sredu, dok će Morbideli svoj prvi brifing u 2021. imati u utorak.

Ovogodišnji Moto GP šampionat startuje Velikom nagradom Katara 28. marta i moći ćete da ga pratite ekskluzivno na Sport Klubu. Predsezonska testiranja počinju u subotu na stazi „Losail“.

Komentari

Vaš komentar