Moto GP u 2022: U kalendaru 21 trka, dve nove staze

Moto GP 07. okt 202112:59
Podeli:
Izvor: Mirco Lazzari gp/Getty Images

Objavljen je predlog kalendara za Moto GP šampionat za 2022. godinu. Predviđa se da sezona traje od marta do novembra, te da se u tom periodu održi 21 trka.

U kalendaru su dve nove trke – Indonezija i Finska, a Moto GP se vraća i na legendarne staze, na kojima zbog pandemije virusa korona nije bilo akcije ove sezone.

Sezona bi trebalo da počne 6. marta noćnom trkom na stazi Losail za Veliku nagradu Katara. Druga po redu je trka u Indoneziji (20. mart).

Posle Velike nagrade Argentine (3. april), trebalo bi da se vozi Velika nagradu Amerika (10. april).

Usledile bi trke u Evropi – u Portugaliji (24. april), Španiji (1. maj), Francuskoj (15. maj), Italiji (29. maj). Velika nagrada Katalonije zakazana je za 5. jun, Nemačka bi trebalo na programu da bude 19. juna, Holandija 26. juna, Finska 10. juna, Velika Britanija 7. avgusta, Austrija 21. avgusta.

Mizano bi bio domaćin Velike nagrade San Marina 4. septembra, na Aragonu bi se vozilo 18. septembra.

Moto GP bi trebalo u Japan da se vrati 25. septembra, a završnica sezone vozila bi se u Tajlandu (2. oktobar), Australiji (16. oktobar), Maleziji (23. oktobar), a poslednja trka u Valensiji 6. novembra.

Ističe se da svi datumi i događaji, kao i odluka o prisustvu gledalaca, zavise od razvoja situacije u vezi sa pandemijom virusa korona i čekaju odobrenje odgovarajućih nadležnih organa.

Prvi testovi pred narednu sezonu trebalo bi da se održe u Heresu 18. i 19. novembra. Potom će se testiranja obaviti na Sepangu 5. i 6. februara, te na Mandaliki od 11. do 13. februara.