Konačno potvrđeno: Rosi u Petronasu!

Moto GP 20. sep. 202012:18
Podeli:
Izvor: Monster Energy

Devetostruki svetski šampion Valentino Rosi karijeru će naredne sezone nastaviti u Petronas Jamahi, zvanično je potvrđeno.

Još u januaru fabrički tim Jamahe objavio je da će na ’Doktorovo’ mesto dogodine doći Fabio Kvartararo, dok će Maverik Vinjales zadržati svoje mesto. Ipak, naglašeno je da će Rosi dobiti motor ukoliko želi da nastavi karijeru, ali je bilo jasno da je jedina opcija za njega Petronas. 

Rosijev prvobitni plan je bio da sačeka nekoliko trka i odluči da li će nastaviti karijeru ili se povući, ali ga je pauza zbog pandemije koronavirusa naterala da odluku donese i pre početka sezone u julu. Iskusni italijanski motociklista je tako još pre nekoliko meseci najavio da planira da vozi i naredne sezone, i to za Petronas. I tada se već znalo da će mu timski kolega biti Franko Morbideli, prvi polaznik Akademije VR46.

Uprkos tome, zvanična potvrda dogovora je odlagana više puta, iako je ’Doktor’ iz nedelje u nedelju pričao da je „sve 99 odsto gotovo“. Pred Veliku nagradu San Marina pre dve nedelje Rosi je otkrio da je taj jedan odsto koji fali zapravo potpisivanje ugovora, do kojeg je konačno i došlo. Italijan je ugovor potpisao i sa Jamahom i sa Petronasom, ali samo za narednu godinu, koja će biti njegova 26. u Svetskom šampionatu. Glavni razlog što je u pitanju samo jednogodišnji ugovor jeste činjenica da privatni timovi naredne godine završavaju saradnju sa fabrikama po sadašnjim ugovorima, a postoji mogućnost da Rosi sa svojim uđe u kraljevsku klasu. 


U ime Petronas Jamahe i njenih partnera, velika mi je čast što mogu da poželim dobrodošlicu u naš tim Valentinu Rosiju – ikoni i legendi. Njegovo iskustvo će biti od velike vrednosti našem timu koji ulazi u treću sezonu u kraljevskoj klasi i sigurni smo da ćemo moći mnogo da naučimo od Valentina. U isto vreme, daćemo sve od sebe da mu pomognemo da bude konkurentan i nagradimo ga za poverenje koje je ukazao našem timu. Počastvovani smo ovom priliku i spremni smo za ovaj izazov. Verujemo da će Valentino i Franko zajedno biti sjajni na stazi i da će pomoći da ostvarimo cilj da budemo što konkurentniji naredne godine„, rekao je Razlan Razali, šef Petronas Jamahe. 

‘Doktor’ je u Svetskom šampionatu debitovao na Velikoj nagradi Malezije 1996. godine, a do prve pobede došao je te sezone u Brnu. Od tada se ukupno 115 puta našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, a ukupno 235. puta na podijumu. Devet puta je bio na svetskom tronu – po jednom u klasama do 125 i 250 kubika, a sedam puta u kraljevskoj.

Moto GP šampionat je ovog vikenda na stazi „Katalunja“, a direktne prenose možete da pratite na Sport Klubu 3.