Markes: Vratićemo se ponovo na vrh!

Moto GP 23. sep. 202013:51 > 14:00
Podeli:
Izvor: Mirco Lazzari gp/Getty Images

Po mnogo čemu je ova sezona u Moto GP drugačija od ranijih, za Marka Markesa posebno jer nakon povrede koju je doživeo u prvoj trci praktično kao navijač prati šta se dešava dok traje oporavak.

Pokušao je Mark Markes da se vrati na stazu odmah nakon povrede i operacije, ali jednostavno nije išlo. Šampion je sada u procesu oporavka i u Hondi insistiraju da se neće vraćati na stazu dok ne bude u potpunosti spreman.

„Fizički sam sada dobro. Naravno, daleko sam od ‘normalnog’ nivoa. Počeo sam prethodne nedelje da malo trčim i vozim bicikl. Čini mi se da sam u prilično dobroj kondiciji. Ipak, što se tiče desne ruke još je mnogo posla ispered mene iako sam počeo da radim više vežbi. Radujem se momentu kada ću moći malo ozbiljnije da radim u teretani. U ovom momentu mogu samo da poštujem preporuke i da budem strpljiv“, rekao je Markes.

„Mentalno, u početku mi je bilo veoma teško. Nisam imao šta da radim kod kuće, dani su prolazili beskrajno sporo. Ali, sada imam plan za svaki dan“, rekao je Markes i objasnio da vežba dva puta dnevno, da ima i dovoljno slobodnog veremena, ali da mu je najteže tokom trkačkih vikenda jer sve mora da prati preko TV.

Uz to što ne vozi prva zvezda tima, Honda je u problemima iz vikenda u vikedn. Druga trka u Mizanu bila je ipak nešto bolja.

„Mislim da je tim u velikom problemu. Svestan sam svoje važnosti u timu i znam da možemo da imamo dobre rezultate, ali kada u jednoj garaži imaš ruki vozača, a u drugoj nekoga ko se povredio u prvoj trci, lako pogubiš konce. Sada mi se čini da se stvari polako vraćaju u normalu, moj kolega koji je moj brat, ulazi u proces. Mislim da su i testovi u Mizanu bili važni, i Aleks i Nakagami napravili su dobar posao. Mislim da i šesto i sedmo mesto u trci nisu loši. Nadam se da ću se što pre vratiti kako bih pomogao timu, sada to mogu da radim samo sa strane“, kaže Markes.

Španac je ocenio da je cela sezona prilično čudna:

„Čudno je, nekada mi izgleda kao da niko ne želi da pobedi i da niko ne želi da bude na vrhu. Možda je to komlikovano, ali kao vozač možda za nijansu bolje možeš da razumeš. Jedno je kada si vozač čija se pobeda ocenjuje kao nešto spektakularno i sjajno, drugo je ako si vozač od koga se očekuje pobeda, to menja stvari jer onda imaš više dilema oko toga da li treba da se braniš ili da napadaš. Kada si na drugom, trećem, četvrtom mestu jednostavno nemaš šta da izgubiš, samo napadaš i tada voziš sa više samopouzdanja. Kada si na vrhu moraš da pobeđuješ, i tada počinju sumnje, u umu, u telu i postaje teško“.

Ima Markes i poruku za navijače:

„Samo želim svima da se zahvalim, posebno mom timu i svojim navijačima. Dobio sam mnogo sjajnih poruka. Dobijam i mnogo pitanja kada ću se vratiti. Jednostavno ne znam. Nadam se da će to biti uskoro, što je pre moguće. Osećam da sam blizu i to je dobro. Hvala svima na podršci i ne brinite – vratićemo se na vrh“.

Ceo intervju pogledajte u videu.