Markes ispred Rosija do pol pozicije na "Silverstonu"

Moto GP 24. avg 201916:13 > 16:15
Podeli:
Izvor: Mirco Lazzari gp/Getty Images

Vozač Repsol Honde Mark Markes osvojio je pol poziciju pred 12. trku sezone Moto GP šampionata, Veliku nagradu Britanije.

Aktuelni šampion je na legendarnom „Silverstonu“ došao do osme pol pozicije ove sezone, sa četiri desetinke prednosti u odnosu na Valentina Rosija na Jamahi. Njima dvojici će se u prvom redu na startu trke, u nedelju od 14 časova, uz direktan prenos na Sport Klubu 2, pridružiti Džek Miler, koji brani boje Pramak Dukatija.

Markes je pol poziciju osvojio sjajnim krugom u samom finišu drugog dela kvalifikacija, a čelnu poziciju je do tada držao Rosi. ‚Doktor‘ nije mogao da odgovori na vreme koje je postavio, pa je morao da se zadovolji drugim mestom, ali i svojim najboljim rezultatom još od Velike nagrade Amerika u aprilu. Miler je bio samo šest hiljaditinki iza devetostrukog svetskog šampiona i postarao se da se tri najbolja konstruktora nađu u prvom redu na startu trke.

Australijanac je za samo deset hiljaditih delova sekunde bio ispred Fabija Kvartarara na Petronas Jamahi, a razlike između vozača koji su sledile takođe su bile male. Manje od šest desetinki delilo je prvu sedmoricu, a iza Kvartarara našli su se Aleks Rins na Suzukiju, drugi vozač Jamahe Maverik Vinjales u Andrea Doviciozo na fabričkom Dukatiju. Vinjales i Doviciozo su imali identično vreme, ali se Španac našao ispred jer je prvi od njih dvojice postavio brzi krug, i to pošto je vozač Dukati morao da prođe kroz prvi deo kvalifikacija.

Zaostatak manji od jedne sekunde u odnosu na Markesa imao je još samo Franko Morbideli na drugoj Jamahi ekipe Petronas, koji je zauzeo osmo mesto. Najbolju desetoricu kompletirao je dvojac LCR Honde Kal Kračlou i Takaki Nakagami, dok je drugi vozač Dukatija Danilo Petruči morao da se zadovolji 11. pozicijom.