Doviciozo: Petručiju je nedostajalo samopouzdanje

Moto GP 05. jun 201913:36 > 13:39
Podeli:
Izvor: Mirco Lazzari gp/Getty Images

Vozač Dukatija Andrea Doviciozo rekao je da je njegov timski kolega Danilo Petruči konačno uspeo da razume svoje jake tačke i otuda trijumf na Velikoj nagradi Italije.

Petruči je ove sezone dobio ugovor sa fabričkim Dukatijem, ali samo jednogodišnji i jasno mu je naglašeno da će vozači Pramaka Džek Miler i Frančesko Banjaja imati šansu da ga naslede naredne godine. 28-godišnji Italijan je, ipak, pokazao izuzetnu zrelost proteklog vikenda kada je na „Muđelu“ došao do prve pobede u karijeri, pošto je u direktnim duelima bio bolji od Dovicioza i branioca titule Marka Markesa.

Dvojica Italijana su između dve sezone počeli da treniraju zajedno, a Petruči se u Muđelu zahvalio svom timskom kolegi, za kojeg je rekao da ga je prihvatio kao brata. Upitan kako je sâm profitirao od te saradnje, pošto je ona Petručija učinila još opasnijim rivalom, Doviciozo je rekao:

Smatram da je Danilo napredovao ove sezone jer više veruje u sebe, razume svoj potencijal, u šta ranije nije verovao, a tada nije analizirao i shvatao svoje dobre strane. Pošto ne možemo da treniramo na svojim motorima, moramo da pronađemo nešto drugačije, ali svaki put kada se nađemo na motokros stazi ili nekoj drugoj teramo jedan drugoga da budemo bolji. To nas tera do granica, rizikujemo, ali je to deo našeg sporta i nešto što funkcioniše, pošto smo obojica stigli ovde iz motokrosa, tako da imamo sličnu polaznu osnovu. Brzi smo na motokrosu, obojica pokušavamo da pobedimo jedan drugoga i to je dobro. Jeste da je posledica rizik da će me pobediti, ali mislim da nam obojici pomaže jer je on veoma talentovan i veoma je pozitivno“.

Petručijeva agresivnost na „Muđelu“ dovela do toga da je Doviciozo pao na treće mesto, iza Markesa. Međutim, posle trijumfa je najavio da će se u ostatku sezone fokusirati na to da pomogne svom timskom kolegi u borbi za titulu protiv Španca.

Nije to ništa čudno. Mislim da smo to radili do sada. Ako možemo da razgovaramo tokom treninga, analiziramo sve, od pneumatika, podešavanja, da li treba pratiti durge vozače. Sve pouke koje izvučete mogu da vam pomognu da se izborite sa svakom situacijom na bolji način“, istakao je Doviciozo.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se 16. juna Velikom nagradom Katalonije na stazi „Katalunja“.