Markesu pol i pored pada, Petruči drugi, Rosi peti

Moto GP 18. maj 201914:59 > 15:02
Podeli:
Izvor: Mirco Lazzari gp/Getty Images

Vozač Honde Španac Mark Markes startovaće sa prve startne pozicije na nedeljnoj, petoj, trci Moto GP šampionata, koja se vozi za Veliku nagradu Francuske u Le Manu.

Španac je treći put ove sezone obezbedio pol poziciju pre nego što je u drugom delu kvalifikacija na vlažnoj stazi izgubio kontrolu nad motociklom i pao. Drugo mesto zauzeo je Danilo Petruči na Dukatiju, a prvi startni red upotpunio je sjajni Džek Miler, koji brani boje Pramak Dukatija.

Najbolju trojicu je sledio drugi vozač Dukatija Andrea Doviciozo, ispred devetostrukog svetskog šampiona Valentina Rosija, koji je jedan od motociklista koji je obezbedio u kvalifikacijama. Vozač Jamahe je zbog loših rezultata na slobodnim treninzima morao u prvi deo kvalifikacijama, u kojem se kockao i na stazu izašao na pneumaticima za suvo vreme. ‘Doktor’ je tada odradio veoma dobar posao, a zatim se probio na peto mesto, ispred polaznika svoje akademije Franka Morbidelija iz Petronas Jamahe.

Morbideli je ujedno bio ujedno poslednji koji je imao zaostatak manji od sekunde u odnosu na Markesa, a sledili su ga Takaki Nakagami na LCR Hondi, drugi vozač Repsol Honde Horhe Lorenco i Aleš Espargaro na Apriliji. Prvu desetoricu kompletirao je domaći motociklista Fabio Kvartararo, ispred najneprijatnijeg iznenađenja kvalifikacija Maverika Vinjalesa, koji je do tada imao odlične rezultate, pošto je obeležio slobodne treninge.

Markes je, inače, ove sezone slavio u Argentini i Španiji i lider je šampionata sa 70 bodova. Jedan manje ima Aleks Rins, koji je kvalifikacije završio tek na 19. mestu, Doviciozo je treći sa 67, a Rosi četvrti sa 61 bodom.

Trka za Veliku nagradu Francuske u kraljevskoj klasi startuje u nedelju u 14 časova, uz prenos na Sport Klubu 3.