Doviciozo: Jamaha pokazuje da su pravila farsa

Moto GP 21. nov 201709:53 > 09:55
Podeli:
Izvor: Mirco Lazzari gp/Getty Images

Vozač Dukatija Andrea Doviciozo rekao je da novo rešenje oplate koje je predstavila Jamaha tokom testiranja u Valensiji predstavlja dokaz da su prošle sezone krilca zabranjena samo da bi se naškodilo njegovom timu.

Krajem prošle godine zabranjena je upotreba aerodinamičnih krilaca, koje je usavršio Dukati, a kao razlog je navedena bezbednost. Timovi su nedostatak krilaca nadoknadili novim rešenjima oplate, a italijanska ekipa je razvila najagresivniju verziju.

Pošto je prvobitno bila mnogo konzervativnija u odnosu na rivale, Jamaha je testirala svoju verziju oplate na stazi „Rikardo Tormo“ po završetku sezone. Na njoj su uočljive oštre ivice koje podsećaju na krilca koja su zabranjena, što je dovelo do ogorčenja u redovima Dukatija.

Ne želim da izazivam kontroverzu, ali postoji samo jedno moguće tumačenje – rečeno nam je da su krilca zabranjena jer su opasna, ali su nove oplate opasnije od tih krilaca. Slažem se sa sadašnjim propisima, ali nove oplate pokazuju da su razlozi koji su dati tada bili samo farsa. To je dokaz da je pravi razlog zabrane krilaca da se zaustavi napredak Dukatija“, istakao je Doviciozo, koji je ovogodišnji Moto GP šampionat završio kao vicešampion, iza Marka Markesa.

Vozač Jamahe Maverik Vinjales stao je u odbranu rešenja svog tima i istakao da je jasno da je zahvaljujući novoj oplati motor postao mnogo bolji.

Ne smatram da je to nešto ilegalno. Aprilija je napravila nešto slično, isto kao i Dukati, tako da ne znam da li je to pravilima. Ali, osećaj na motoru je veoma dobro. Znamo pouzdano da je ovo mnogo bolje rešenje“, naglasio je Vinjales.