Doviciozo kompletirao italijansko slavlje u Muđelu!

Moto GP 04. jun 201714:41 > 14:44
Podeli:
Izvor: Mirco Lazzari gp/Getty Images

Vozač Dukatija Andrea Doviciozo trijumfovao je na Velikoj nagradi Italije, šestoj trci ovogodišnjeg Moto GP šampionata.

Doviciozo je tako upisao svoju treću pobedu u kraljevskoj klasi, a ujedno je upotpunio savršen dan za Italijane u Muđelu. Posle Andree Minja i Matije Pasinija, Doviciozo je oduševio domaće navijače i postarao se da se prvi put od Muđela 2008. godine na najvišem stepeniku pobedničkog postolja nađu samo italijanski motociklisti.

Drugo mesto zauzeo je Maverik Vinjales na Jamahi, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao vozač Pramak Dukatija Danilo Petruči. Miljenik domaćih navijača Valentino Rosi morao je da se zadovolji četvrtim mestom, više od sekunde iza Petručija.

Velika nagrada Italije pružila je mnogo uzbuđenja, a rešena je u 14. krugu, kada je Doviciozo preuzeo vođstvo i od tada se nije osvrtao. Do tog trenutka, na čelu su se smenjivali Rosi, Vinjales i drugi vozač Dukatija Horhe Lorenco, ali je Doviciozo strpljivo čekao svoj trenutak i kada je on došao iskoristio je savršenu priliku za trijumf. Njegovu pobedu još većom čini činjenica da je nekoliko sati pre trke pod znakom pitanja bilo da li će voziti, zbog trovanja.

Za preostala mesta na podijumu borili su se Vinjales, Petruči i Rosi, a ‚Doktor‘ je u poslednjih nekoliko krugova ostao bez šanse. Italijan je između trka u Le Manu i Muđelu doživeo povrede u padu tokom treninga motokrosa, što je uticalo na njegovo izdanje ovog vikenda. Petruči je uspeo da izazove mladog Španca za drugo mesto, ali je vozač Jamahe uspeo da se odbrani.

Bolji od ostalih na petom mestu bio je vozač Aspara Alvaro Bautista, ispred Marka Markesa na Repsol Hondi, vozača Jamahe Teh 3 Žoana Zarka i Lorenca. Prvu desetoricu kompletirali su test vozač Dukatija Mikele Piro, koji je dobio specijalnu pozivnicu, i Andrea Janone na Suzukiju.

Šestu trku sezone obeležio je i incident iz poslednjeg kruga, kada je vozač Repsol Honde Dani Pedrosa izgubio kontrolu nad svojim motorom i izbacio Kala Kračloa sa staze.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se narednog vikenda Velikom nagradom Katalonije.