Svi su zapanjeni, pa i Lebron: „Mladi Francuz je vanzemaljac!“

Košarka 07. okt 202213:393 komentara
Viktor Vembanjama
Izvor: JBAutissier via Guliver

Francuski košarkaš Viktor Vembanjama „zapalio“ je američku javnost i već je zacrtan kao prvi pik NBA drafta 2023. godine, uprkos tome što je do izbora ostalo još devet meseci. Ovaj 18-godišnjak je nastupima za Nanter (Levaloa Metropolitan) protiv rivala u razvojnoj „Dži ligi“ izazvao pregršt pozitivnih komentara, a njima se priključio i Lebron Džejms, jedan od najvećih košarkaša svih vremena.

Vembanjama, koji je i rođen u Nanteru, visok je 221 centimetar, a raspon ruku mu je oko 243 centimetra. Ono zbog čega je uistinu poseban je sposobnost kretanja na terenu, ali i zavidna tehnika, naročito za igrača tih fizičkih predispozicija.

*NBA javnost ima samo jednu temu – Vembanjamu!

„Poslednjih godina su posebne košarkaše zvali jednorozima, a Vembanjama je onda verovatno vanzemaljac. Niko nikada nije video tako visokog i građenog košarkaša, koji se tako graciozno i fluidno kreće na parketu. Sigurno je generacijski talenat“, komentarisao je Lebron Džejms nastup mladog francuskog centra.

Vembanjama je u drugom meču sa ekipom „Dži lig ignajt“, za koju igraju neki NBA veterani, ali i neke mlade nade, upisao 36 poena i 11 skokova. U prvoj utakmici sa istim protivnikom imao je 37 poena, a neverovatno jeda je imao sedam trojki i pet blokada.

U nekim posedima napdao je čuvara iz „izolacija“ driblajući van linije za tri poena, a na obruču je završavao iz teških pozicija.

Mnogo se spekulisalo o tome koliko je zaista visok momak čiji je otac rođen u DR Kongo, a za američke medije je otkrio da je visok 221 centimetar bez patika. To je visina još dvojice Evropljana u NBA – Kristapsa Porzingisa i Bobana Marjanovića.

Prethodnih dana o uticaju koji će Vembanjama imati na NBA kada stupi u ligu govorio je i najpoznatiji košarkaški novinar na svetu – Adrijan Vojnarovski.

„Vrlo je moguće da je Vembanjama najveći potencijal u istoriji NBA. Jedan od generalnih menadžera mi je prethodnih dana rekao da će naredna NBA sezona doneti trku za dnom tabele kakvu nismo videli dosad u NBA, a cilj će biti osvajanje pozicije prvog pika. Jedan od predsednika NBA timova mi je rekao da se očekuje da će tim koji ‘ulovi’ Vembanjamu biti za 500 miliona dolara vredniji nego što je bio pre tog izbora na draftu“, kazao je popularni sportski novinar.

Komentari

Vaš komentar