Šarunas: Možda u Rusiji podržavaju Putina jer ne znaju koliko smo mi napredovali

Košarka 06. apr. 202222:093 komentara
Podeli:
Izvor: Euroleague

Trener Barselone, Litnavac Šarunas Jasikevičijus prisetio se poteškoća koje je doživeo u prvim godinama nakon što je njegova zemlja dobila, kada su on i njegovi roditelji bili u "redovima za hleb, pirinač i toalet papir".

Legendarni košarkaš je jedan od najglasnijih kritičara ruske invazije na Ukrajinu.

„U početku je bilo vrlo teško jer kada ste postali nezavisna država, oni (SSSR) su vam prekinuli pristup svemu što je do tada bilo vrlo lako: hrani, piću, plinu…,“ objasnio je Jasikevičijus u intervju za ‘El Matí de Catalunya Radio’ .

Povezane vesti

Litvanac je imao 14 godina kada je Litvanija stekla status nezavisne države 1990. i seća se da je pristup osnovnim proizvoda "bio prilično ograničen za sve".

"Posle sam imao tu sreću da živim osam ili devet godina u svojoj zemlji i istina je da smo oduševljeni kako ona napreduje. Imamo veliku sreću što smo nezavisni, što imamo demokratiju i što sami biramo svoju sudbinu."

Jasikevičijus je priznao da se zbog rata u Ukrajini nekim danima oseća loše što sukob ne prati sa istom pažnjom kao na početku.

"U prvim nedeljama svi smo bili zalepljeni za televizor, ali imamo već 40 dana rata. Manje pričamo i loše mi je. Mi smo pored Ukrajinaca, razmišljamo da im pomognemo. Barem da pričamo o tome", dodao je.

On smatra da je Rusija u poslednjih 30 godina "bila daleko iza" u poređenju sa drugim bivšim sovjetskim republikama poput Litvanije, koja je "napravila divovski korak u životnom standardu i napredovala kao država".

"Možda ga ljudi u Rusiji podržavaju (Vladimira Putina) jer ne znaju koliko su naše zemlje napredovale. Nažalost, oni nisu imali tu sreću, ali to je njihov problem."

Trofejni Litvanac je priznao i da je zabrinut zbog blizine svoje zemlje ratu, ali i da je srećan što je Litvanija deo NATO alijanse.

"U ovoj situaciji, odluke bi morale da se donose. Ipak, čini mi se da trenutno nismo u tome. Vrlo smo srećni što smo deo NATO. Neke zemlje misle: 'Sve dok nije moj rat, nisam previše zabrinut'. Nažalost, to je deo ljudske prirode. Ovde mislite da je sve prilično daleko, ali u modernom svetu sve je mnogo bliže."

Upitan o povratku ruskih ekipa u Evroligu bio je konkretan.

"Trenutno je vrlo teško govoriti o tome. Ranije nije bilo nikakvih problema u takmičenju sa tim ekipama, a to je promenio rat. Dokle god postoji rat, nemoguće je predložiti njihov povratak, ali kad se završi, moramo da vidimo."

 

Komentari

Vaš komentar