Neuigranost, zamor, izostanak „lepka u timu“ i – poraz koji je svima teško pao

Košarka 05. jul 202119:20 > 20:1522 komentara
Izvor: REUTERS/Novak Djurovic

Debakl, katastrofa, sramota - tim rečima tabloidi i javnost na društvenim mrežama opisuju sinoćni košarkaški duel Srbija-Italija i poraz Orlova koji ipak ne idu na Olimpijske igre u Tokiju. Ništa blaži sami prema sebi nisu ni igrači, ni selektor i svima se izvinjavaju. A šta je dovelo do lošeg rezultata i zašto je toliko teško pao svima? Sagovornici N1 kažu - faktora je mnogo.

Srpskim košarkašima neće biti potrebna viza za Japan. Ekipa Italije sinoć ih je u Beogradu savladala 102:95 i zaustavila na putu ka letnjim Olimpijskim igrama.

Izvor videa: SK/ N1 Ljubljana/ RTS

Selektor Kokoškov ne krije razočarenje. „Moraćemo da živimo sa ovim rezultatom i kao ‘program’ treba da učimo iz ovih grešaka, a svakako mora da postoji potpuna posvećenost – fizička, psihička, emotivna. U suprotnom, sve se svodi na ime. A ime ne igra ovu igru. Mi je nismo igrali, samo smo tu bili pod imenom“, naveo je selektor Igor Kokoškov.

Povezano:

Utučen zbog poraza je i reprezentativac Nemanja Bjelica. „Ne bežim od odgovornosti, ja isto treba da se zapitam da li treba da igram više, da li ima smisla da igram jer, nije problem biti deo neuspeha, nego očigledno ne mogu da pomognem ekipi, to nisam uradio večeras. Još jednom bih se izvinio navijačima, našem narodu“, poručio je, odmah nakon utakmice, Bjelica.

Njegov saigrač Vasilije Micić objašnjava zašto je samo 14 minuta proveo na terenu: „Sve sto imam da kažem jeste da sam na kraju zagrevanja osetio pucanje mišića u kvadricepsu. Neobjašnjivo kako. Pokušao da igram, nisam mogao da dam svoj maksimum i to je to. Žao mi je Što se nismo plasirali na Olimpijske igre, ali život ide dalje“.

To što Orlovi neće odleteti na Olimpijadu teško je palo i građanima. Nemaju razumevanja za slabu igru, ali ni za one koji se nisu odazvali pozivu da igraju za reprezentaciju. Kažu:

„To što koriste za svoje timove, pa se odmaraju, pa ne žele da igraju za svoju državu i himnu, to nek im bude na čast. Treba naći boljeg trenera, treba uraditi smenu generacije…“

„Vrlo kasno su se potrudili da malo bude neke akcije, mislim da smo mogli mnogo bolje da odradimo utakmicu. Važno da su žene pobedile, da smo osvojili zlato, valjda će i oni stići do nekog cilja…“

„Očekivao sam od ove reprezetnacije mnogo više i od pojedinaca… Malo sam razočaran neučešćem pojedinih igrača, Jokića recimo“.

Izostanak igrača koji su „lepak u timu“, poput Jovića i Lučića, samo je jedan od razloga za to što ostajemo kod kuće, smatra novinar Sport Kluba Srđan Radojević. Uticali su i neuigranost, ali zamor. A na pitanje zašto su svi toliko razočarani, s obzirom na to da smo od 2004. godine samo jednom otišli na Olimpijske igre, one održane 2016. godine, Radojević odgovara – košarka je ovde jedan od najvažnijih sportova.

REUTERS/Novak Djurovic

„Mi generalno, kao nacija, volimo da uvek malo više osuđujemo, ja ne bih išao tako daleko. Dešava se, nismo jedini koji su doživeli poraz. Činjenica je da je to za nas, hajde da kažemo – katastrofa, što nećemo biti na Olimpijskim igrama i činjenica je da imamo i dobru generaciju, ali to nam je što nam je“, navodi Radojević.

Zahvaljujući pre svega Luki Dončiću, jedino Slovenci od zemalja bivše SFRJ imaju razloga za slavlje. Uskoro kreću za Tokio, pa će region, ipak, imati za koga da navija.

Komentari

Vaš komentar