Marina pred OI: Bilo bi dosadno da grupna faza nije teška

Košarka 19. jul. 202120:271 komentar
Podeli:
Izvor: fiba.basketball

Selektorka košarkašica Srbije Marina Maljković rekla je pred polazak na Olimpijske igre da je glavni zadatak njene ekipe da ide korak po korak, kao i da je veoma jasno šta su krajnje ambicije aktuelnih šampionki Evrope.

Srpske košarkašice u Tokio putuju sa nedavno osvojenim evropskim zlatom, a nakon samo nekoliko dana odmora posle Evrobasketa, ponovo su se okupile i nastavile sa pripremama.

„Drago mi je što je toliko vas došlo da nas isprati. Mi smo grupa koja uvek voli da radi onako u miru i korak po korak da idemo i na neki način ne privlačimo puno pažnje iz prostog razloga da bismo držali što veći fokus na zadatke koje imamo ispred sebe. Naporno takmičenje koje ste, verujem, gledali i znate kako je bilo, određeni problemi koje takođe svi znate koji su nas nažalost zadesili posle toga, jednostavno… bez pauze i predaha. Ali nekako smo mi Srbi nacija koja u atipičnim situacijama ume da se snađe da reaguje na sve vrste pritiska i pronađe najbolje moguće rešenje“, rekla je selektorka Srbije i dodala:

„Svi smo tamo jedna porodica, ne odvajamo se od drugih sportista Srbije, svi smo jedan tim, ali mislim da je važno da u ovom trenutku kao osnivač Instituta za ženski sport napomenem i veliku sreću i zadovoljstvo što imamo 44 takmičarke, a 42 muškarca. Eto, mislim da je to važno za našu naciju i da je važno da to znamo u ovom trenutku. Osećam veliki ponos zbog toga“.

Protivnici Srbiji u grupnoj fazi biće Kanada, Španija, koju je Srbija pobedila u četvrtfinalu Evropskog prvenstva i Koreja.

„Šta reći o grupi… Grupa je naravno teška, ali bilo bi dosadno da je laganija. Utakmica sa Kanadom će biti nešto najsličnije utakmici protiv Nigerije iz februara prošle godine. Utakmica protiv Španije znamo šta je i sa koliko ogromnom željom za osvetom će one izaći pred nas. Imamo i mi definitivno šta da kažemo, nismo se zadovoljili jednom pobedom. Utakmica protiv Koreje… prvi susret za našu košarku sa azijskom košarkom, koju izuzetno poštujem, inače ne bih bila tamo gde jesam. Dugo sam tamo i znam koliko je to kvalitetno, a i vidite sada svi u muškoj košarci je Japan pobedio Francusku. Brza, izuzetno precizna košarka, ogromna disciplina vlada, potpuno drugačiji stil. Imam veliki respekt za njihovu košarku. Biće mnogo iznenađenja i kada su i Kina i Japan i Koreja u pitanju. Ja se nadam samo Koreja, za početak, a i ostale kasnije, ne protiv nas“.

Novi format turnira na Igrama ne predstavlja težak zadatak za Marinu Maljković kada je reč o kalkulacijama jer je glavni zadatak njene ekipe da ide korak po korak.

„Ja sam svakako slaba sa matematikom, to uopšte ne krijem. I to mi je super jer moj mozak radi svoj posao, a to je da drži visok nivo koncentracije za protivnika koji je ispred mene i tako učim i svoje košarkašice. I idemo, kao što je svaka od njih već prokomentarisala, uvek korak po korak“, zaključila je Maljkovićeva.

Prvi meč Srbija igra protiv Kanade, 26. jula od 17.20.

Komentari

Vaš komentar