Košarci „služio do kraja života“, Srbija i Evropa opraštaju se od Dude Ivkovića

Košarka 16. sep 202120:066 komentara

Tužne vesti probudile su jutros Srbiju. Velikan jugoslovenske, srpske i evropske košarke, legenda Dušan Duda Ivković, preminuo je u 78. godini od posledica vode na plućima i herpesa, potvrdio je prvi čovek Dudinog "Radničkog" Goran Kalinić za Sport klub.

Širom sveta tužne poruke. Svi žale za jednim od najvećih košarkaških stručnjak svih vremena – Dušanom Dudom Ivkovićem.

Bio je među najboljim evropskim trenerima, svakako najuspešniji selektor košarkaške reprezentacije Jugoslavije na šampionatima Evrope.

POVEZANE VESTI

Kao selektor Srbije od 2008. do 2013. godine osvojio je srebro na Evropskom prvenstvu i bio je četvrti na Svetskom prvenstvu 2010.

Sa reprezentacijom je osvojio tri evropska zlata i jedno sredbro, jedno svetsko zlato, srebro na Olimpijskim igrama i zlato na Univerzijadi.

Na klupskom nivou osvajao je Evroligu dva puta, Kup Radivoja Koraća, Kup Rajmonda Saporte, ULEB Kup, bio je sa svojim klubovima šampion Jugoslavije, Grčke i Rusije, u istim zemljama osvajao je i Kup i Superkup takmičenja.

Dudin odlazak pogodio je mnoge. Među prvima se oglasio njegov kolega Aleksandar Đorđević.

„Osmeh, šarm i džentlmenstvo – retki momenti kada smo bili rivali… obično smo zajedno osvajali medalje. Počivaj u miru, Megale“, izjavio je Aleksandar Đorđević.

Opraštaju se i Košarkaški savez Srbije i Košarkaški klub „Partizan“ koji je vodio.

„Rano jutros prestalo je da kuca srce velikog košarkaškog oca, čuvenog ‘Krstaša’, čoveka čije košarkaško nasleđe nije moguće opisati rečima“, saopštio je Partizan.

Mnogi evropski klubovi koje je Ivković vodio od jutros se opraštaju od njega.

Grčki Olimpijakos stavio je na zvaničnu Tviter stranicu njegovu fotografiju sa natpisom „Večna legenda“…

Solunski PAOK podelio je sa javnošću dirljivu poruku:

„Učitelj, mentor, veliki Dušan Ivković. Ogromna košarkaška ličnost preminula je jutros. Uspomene će ostati sa nama zauvek, zajedno sa njegovim velikim doprinosom sportu“.

Oproštaj od legendarnog Dude stigao je i od organizatora Evropskog prvenstva u košarci.

Jedan od poslednjih intervjua dao je za Sport Klub, koji je emitovan veče pre njegove smrti.

„Ja nisam tražio i recimo galamio, drao se na najključnije igrače, ali sam od tih igrača tražio najviše, jer su mogli najviše jednostavno da daju“, pričao je Ivković.

Ivković je u više navrata svoja razmišljanja delio i sa gledaocima televizije N1.

„Ja sebe ne smatram ni na koji način zavisnikom niti od klupe, niti od Evrolige, niti od najdražeg mog treniranja, a to je nacionalni tim zemlje kojoj pripadam. Ali košarci nikada neću da kažem zbogom i nikada joj neću okrenuti leđa“, rekao je.

I zaista nije – nastavio je da služi košarci i nakon povlačenja 2016. godine.

Ivković će biti sahranjen u utorak na Novom groblju u Beogradu, preneo je Košarkaški savez Srbije. Komemoracija povodom njegove smrti biće održana u Skupštini Srbije dan ranije.

Komentari

Vaš komentar