„Harden šutne 50 trojki i oni to zovu košarkom?!“

Košarka 23. jan 202115:197 komentara
dino rađa
Izvor: SPORT CROATIA - Reuters

Legendarni hrvatski košarkaš Dino Rađa kaže da je Luka Dončić izvanredan igrač, ali da se košarka u NBA promenila nagore u odnosu na njegovo vreme.

„Podseća me mnogo na Bodirogu. Malo je krupniji, ali je momak sa ogromnim mu..ma i istim takvim košarkaškim talentom. Pokazao je veliku zrelost u ranom dobu, uz to je i vredan. Mislim da je povukao prave poteze – od male minutaže u Realu, do velike minutaže i trofeja, pa tek onda odlazak u NBA. Mislio sam da mu je potreba još jedna godina u Evropi, ali iznenadio me je“, kaže Rađa za podkast the 1-ON-1, a prenosi Eurohoops.

Nekadašnji centar Boston Seltiksa (1993-1997) upravo je na Dončićevom primeru objasnio koliko se košarka u NBA ligi promenila.

„Sin me je nedavno pitao: ‘Jesi li video šta je Dončić uradio?’. Hajde da razložimo tu akciju – 7,8 sekundi, devet driblinga, tri finte šuta u reketu, a niko ne dolazi na pomoć. U moje vreme? Ubili bi te u reketu – Barkli, Oukli, Mejson, Lambir i slični bi ti otkinuli glavu ako bi probao posle finte da poentiraš ispod njih“, kaže Rađa i dodaje:

„Svet se promenio, mislim da je NBA liga postala kao Ol-star utakmica gde se odbrana ne igra, a brojevi se nerazumno pumpaju. Ljudima se to dopada, ljudi plaćaju za to. Mene nije briga. Drugačija je era i moramo da se prilagodimo na neke stvari – nešto je bolje, nešto nije. Mislim da NBA nije bolja jer je košarka bila bolja ranije. Radije gledam Evroligu nego NBA, tu uradiš 25 driblinga, igra se jedan na pet. Harden šutne 50 trojki na utakmici i oni to zovu košarkom, ne dopada mi se“.

Takođe, 53-godišnji Rađa poručio je da je greška dovoditi u NBA momke od 19 godina jer se oni teško nose sa velikim novcem koji rano dobiju.

Komentari

Vaš komentar