FIBA napravila korak: Novembarski prozor pomeren za dan

Košarka 30. sep 202221:201 komentar
Izvor: Matias Horak/STARSPORT

Svetska košarkaška federacija je napravila prvi korak, sada je na potezu Evroliga.

Novembarski prozor za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u košarci pomeren je za jedan dan. Na ovaj način FIBA je pokazala dobru volju da se počne sa rešavanjem problema oko poklapanja kalendara sa Evroligom.

Ali, kako bi ovaj potez FIBA omogućio najboljim igračima svih timova da se odazovu pozivima reprezentacija korak u istom pravcu moraće da napravi i Evroliga.

U praksi to znači da bi Evroliga morala da pomeri za jedan dan urakmice koje su zakazane za 10. novembra i 11. novembar.

Za Srbiju ova odluka FIBA znači da će mečeve protiv Velike Britanije igrati 11. i 14. novembra umesto 10. i 13. kako je ranije bilo zakazano.

Prema sadašnjem planu – Partizan 10. novembra igra protiv Olimpijakosa, a dan kasnije Crvena zvezda se sastaje sa Fenerbahčeom. Ukoliko i Evroliga ne odluči da napravi pomeranja.

Prvi je na odluku FIBA reagovao selektor Turske i trener Anadolu Efesa Ergin Ataman.

„FIBA je napravila korak. I ja sam juče dobio vest. Ako to uradi i Evroliga i pomeri mečeve u nedelji kada će se igrati mečevi reprezentacija u sredu – četvrtak na četvrtak – petak barem se mečevi neće preklapati. Posle mnogo godina napravljen je korak. U tom pogledu se takođe mogu da se naprave i jasniji koraci. Nije to mnogo teško. Mislim da će, kada dve strane sednu za sto, doći do rešenja. Reprezentacije su takođe veoma važne, a poslednja četiri meča se igraju u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Veoma kritičan trenutak“, rekao je Ataman i dodao:

„U tom pogledu smatram da je ovo pozitivan pristup FIBA. Ako Evroliga može da pomeri mečeve za sredu – četvrtak, čak i samo za utorak – sredu mislim da to pitanje u jednom trenutku može da bude rešeno. Najmanje jedan prozor se zaobilazi na ovaj način. Vidim ovo kao pozitivan razvoj“.

Mečeve kvalifikacija za Svetsko prvenstvo moći ćete da gledate samo na kanalima Sport Kluba.

Komentari

Vaš komentar