Amerikanac u španskoj reprezentaciji

Košarka 05. jul 202211:19
Podeli:
Izvor: Roman Kruchinin/Euroleague Basketball via Getty Images

Španska država je ozvaničila dodeljivanje državljanstva Amerikancu Lorenzu Braunu. Bivši plej Crvene zvezde, Fenerbahčea i Uniksa će tako biti ozbiljno pojačanje za španski košarkaški tim koji ima u poslednje vreme probleme na poziciji organziatora igre.

Riki Rubio se ozbiljno povredio, dok je Serhio Rodriges najavio da se povlači iz nacionalnog tima. Tako Španci imaju sužene opcije na poziciji plejmejkera, a tamošnji košarkaški savez se odlučio da angažuje stranca što je do sada „furija“ retko činila.

Lorenzo Braun je verovatno izabran i na preporuku selektora Serđa Skariola jer su oni sarađivali u Toronto Reptorsima kada je Italijan tamo bio asistent. Braun je posle NBA karijere, nekoliko kineskih i nekoliko razvojnih klubva igrao u Evropi za Crvenu zvezdu, Fenerbhače i Uniks, a posebno je u Rusiji pokazao koliko vredi kada je bio nezamenjiv u postavi Velimira Perasovića.

Sada Braun ima novi angažman, igraće u Makabiju, ali će biti i plej španske reprezentacije.

Španci su do sada naturalizovali samo dvojicu igrača. Serž Ibaka je svojevremeno igrao kao „stranac“ u Španiji, a isto je važilo i za Nikolu Mirotića. Ipak i jedan i drugi su od detinjstva bili u Španiji, znaju jezik i igrali su u juniorskim sistemima španskih klubova. Tako ovakvu naturalizaciju Španci sa Braunom izvode po prvi put.

Komentari

Vaš komentar