Ambasada SAD protestuje: Rusija triput zabranila posetu Britni Grajner

Košarka 18. maj. 202220:408 komentara
Podeli:
Britni Grajner
Izvor: AP Photo/Rick Scuteri via Guliver

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Rusiji objavila je u utorak na službenom tviter profilu da su ruske vlasti u proteklom mesecu čak triput zabranile posetu američkih zvaničnika popularnoj košarkašici Britni Grajner, koja se od februara nalazi u pritvoru.

„Ovo je neprihvatljivo. Zahtevamo od Ministarstva spoljnih poslova Rusije da hitno obezbedi pristup našim zvaničnicima, kako je to i predviđeno našim sporazumom“, stoji u saopštenju američke ambasade.

*Neobičan trejd? Rusi daju Grajnerovu za švercera oružja

Ovim povodom oglasila se i Lindzi Kagava, agent košarkašice koja igra za timove Finiks Merkjuri i Jekaterinburg.

„Međunardono pravo nalaže da Rusija mora da obezbedi konzularni pristup Britni Grajner. Činjenica da je poseta odbijena triput samo pokazuje da je Britni politički zatvorenik. Nijedan sportista na svetu ne bi trebalo da putuje u strahu da će biti zarobljen i korišćen kao sredstvo za pregovore sa nekom drugom državom“, kaže Kagava.

Ruska agencija TASS tvrdi da je Ruska Federacija voljna da Britni Grajner pošalje kući, ali da u suprnotnom pravcu dođe Viktor Bout. Radi se o ruskom šverceru oružja koji je osuđen u Americi 2012. godine i služi kaznu od 25 godina zatvora. „Trgovac smrću“, kako je Viktorov nadimak, je uhapšen 2008. u Tajlandu i izručen je SAD.

Ona je od 17. februara u pritvoru u Rusiji jer je pred ukrcavanje na let za SAD uhapšena jer je kod sebe imala nedovzvoljenu supstancu – ekstrakt ulja od kanabisa koje se koristi za elektronske cigarete, što nije legalno u Rusiji.

Reprezentativka SAD i centar Jekaterinburga osumnjičena je za krijumčarenje ilegalnih supstanci, nakon što su ovlašćena lica tokom pretresa na aerodromu u njenom ručnom prtljagu pronašla elektronske cigarete, koje između ostalog, postoje i sa ekstraktom kanabisa. Zaprećena kazna za ovo delo u Rusiji je i do 10 godina zatvora.

Najveće WNBA zvezde nastupaju u Rusiji tokom evropske sezone, koja traje od jeseni do proleća. Grajner je sedmostruka učesnika WNBA Ol-star utakmica i dvostruka olimpijska šampionka – u prethodnoj sezoni igrajući za Finiks Merkjuri zaradila je 220 hiljada dolara, dok je u jednoj sezoni igranja za ruski Jekaterinburg zaradila oko milion dolara.

Komentari

Vaš komentar