EP: Srbija na Finsku u 1/8 finala, Makedonci ispali

Košarka 10. sep 201516:32 > 16:34
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Axel Schmidt

Nije dugo treba da Srbija dobije ime rivala u osmini finala Evropskog šampionata. Izabranici Saleta Đorđevića koji su najtežu grupu na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta prošl kao brzi voz, za mesto mođu osam najboljih boriće se sa Finskom.

Posle pobeda nad Španijom, Italijom, Turskom, Nemačkom i Islandom, kristalno je jasno da je potrebno da se desi čudo u domenu naučne fantastike pa da nas Finci zaustave na putu ka samoj završnici.

Meč odluke, kada je pitanje o rivalu Srbije u osmini finala, bio je duel Poljska – Finska. Posle znatno bolje igre naročito u drugom poluvremenu slavili su Poljaci sa 78:65 pa su stigli do pozicije broj tri, dok su Finci ostali na poziciji broj četiri. Treba napomenuti, da je plasman Finaca u drugi krug prilično veliko iznenađenje s obzirom da su iz grupe A kofere spakovali i praktično već krenuli kući Rusija i BiH!

Prevagu na tasu Poljaka doneli su Vaščinski sa 13, Sloter sa 11 i Gortat sa 10 poena. S druge strane, Fince su bezuspešno od poraza pokušavali sa spasu Haf sa 15 i Koponen sa 12 poena. Finska je na Evropskom šampionatu pobedila BiH sa 88:59, Rusiju sa 81:79, a poražena je od Izraela sa 79:66, od Francuske sa 97:87 posle produžetka i od Poljaka sa

Na Evropskom prvenstvu nema lakih rivala i to je svima jasno. Podatak da su Finci pobedili Rusiju, da su bili ravnopravan rival sa Francuzima je dovoljno da se stepen borbene gotovosti podigne na maksimalan niovu. Tačnije rečeno, potrebno je samo zadržati stepen borbene gotovosti koji imamo.

Makedonija je porazom u grupi C u Zagrebu od Slovenije (62:51), četvrtim na Eurobasketu, završila takmičenje, dok su puleni selektora Jurija Zdovca obezbedili treće mesto i u osmini finala će se sastati sa drugoplasiranom ekipom iz D grupe.

Belgija je u Eigi pobedila Ukrajinu sa 79:71 i posle preostala današnja dva meča će znati s koje pozicije ide u nokaut fazu. Za Ukrajine EP je završeno.