Marina Maljković: Zlatibor uvek u mom srcu

Košarka 08. avg 201517:03 > 17:05
Podeli:
Izvor: sk

Selektorka srpskih košarkašica Marina Maljković posetila je na Zlatiboru internacionalni košarkaški kamp „Profesor Aleksandar Nikolić“ u okviru koga funkcioniše deo za devojčice koji nosi njeno ime.

Kamp je simbolično baš smešten na Zlatiboru, na terenima gde je Maljkovićeva kao devojčica igrala košarku i sa kojih je pre par meseci zajedno sa svojim košarkašicama krenula u pohod na vrh Evrope. Ovog leta kamp je proslavio 40 godina rada i tim povodom je ugostio neka od najvećih imena u svetu košarke, koja su u prethodne četiri decenije usadila veliko znanje i energiju polaznicima na Zlatiboru.

– Zlatibor zauzima posebno mesto u mom srcu. Ovde sam kao klinka trčala i igrala košarku, znam svaki ćošak, a i ova planina mi donosi veliku sreću.  Ovogodišnji kamp za devojčice je doživeo veliki uspeh i već sada imamo najavu da će narednog leta oboriti sve rekorde. Radimo na tome da iz godine u godinu pravimo korak napred u stručnom, organizacionom i svakom drugom smislu, pa smo već sada dogovorili da narednog leta sastavimo najjači stručni štab za rad sa devojčicama – istakla je Maljkovićeva.

Uspeh na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj, na kojem su srpske košarkašice osvojile prvo zlato u istoriji naše zemlje, sigurno je kod brojnih devojčica probudio želju da se bave baš košarkom. Kamp na Zlatiboru koji je osmišljen baš sa namerom da zlatne devojke zamene neke nove ’klinke’ za nekoliko godina, posetio je i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, koji je i pre par meseci imao priliku da pruži podršku našim reprezentativkama koje su se za Evropski šampionat pripremale upravo na srpskoj planinskoj lepotici.

– Ovakvi kampovi su veoma bitni. Sigurna sam da će i u narednim godinama privući brojne polaznike i trenere iz inostranstva, jer u potpunosti podržava prave ljudske vrednosti i pomaže u izgradnji ne samo igračica, već i trenera. Mnogi proslavljeni srpski košarkaši, ali i treneri su osnove svog rada naučili baš ovde – naglašava selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije.

Naredni izazovi srpske košarkašice očekuju u novembru, kada su zakazane kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2017. godine u Češkoj, a naredne godine će prvi put u istoriji učestvovati na Olimpijskim igrama.