Plesom do snova!

Košarka 30. jun. 201519:20 > 19:31
Podeli:
Izvor: Košarkašice Srbije

Igrale su sjajno u mlađim selekcijama. Osvajale su medalje na velikim takmičenjima. Ali pamti se samo seniorska konkurencija!

Imale su san i viziju. Borile su se da san postana java i uspele. Pokazale su korakter i timski duh. Nisu klonule duhom kada su na Evropskom prvenstvu pre dve godine ostale bez medalje posle poraza od Turske u borbi za bronzu. Nisu klonule duhom ni kada su ih sudije pokrale na prošlom Svetskom šammpionatu, takođe protiv Turske. Ovoga puta domaćin Mundobasketa je slavio u četvrtfinalu. Naš san je plasman na Olimpijske igre u Brazil i uradićemo sve što je u našoj moći da stignemo do cilja, poručile su izabranice Marine Maljković pre početka priprema za Evropsko prvenstvo.

Naravno odmah su se oglasili kritičari, koji su procenili da je neraelno očekivati osvajanje zlatne medalje. Tvrdili su da je to utopija i da Srbija treba da teži osvajanju petog mesta koje donosi dodatne kvalifikacije, pa eventualno da se nadamo da stignemo do Brazila, mada ni to nije realno, smatrali su kritičari i dobri poznavaoci prilika u žesnkoj košarci.

Pripremni period je odrađen besprekorno. Danijela Pejdž je obukla dres sa državnim grbom, a mnogi smatraju da je to bio izuzetno važan potez. Mada je bilo i onih koji su se pitali šta će nam Amerikanka u sastavu Srbije? Danijela se borila svim srcem, pa su mnogi znali da kažu da je veća Srpkinja od ostalih Srpkinja u timu. Mada nije tako. Devojke su bile jedinstvene, a sve što se dešavalo od početka priprema do osvajanja zlatne medalje, koji su mnogi smatrali nerealnim snom, samo pokazuje šta pravi kolektiv može da uradi. Košarkašica Srbije nema u vrhu lista najboljih strelaca, skakača, asistenata, ali one imaju zlato i vizu za Rio. San je postao java.

Odlične igre i dobri rezultati i pripremon periodu dale su našim devojkama za pravo da sanjaju o pobedničkom plesu na Evropskom prvenstvu. Nisu se plašile da to objave na društevim mrežama, a mnogi su se čudili, pa čak i smejali priprema za slavlje, u konkurenciji sa silama kakve su Francuska, Španija, Turska, Rusija… Ali polako, važno je verovati. Naš narod kaže ko se zadnji smeje najslađe se smeje!

https://youtube.com/watch?v=GYI5MIfS5Fk

 Bez pompe i euforije su krenule na Evropski šampionat. Poruka koja im je dala snaga na početku šampionata, glasila je: Idete na EP kao princeze a vratićete se ka kraljice. Malo je bilo onih koji su verovali u ovakav epilog. Dizala se Srbija i padala. Krenulo je dobro. Pobeđene su Letonija, Britanija i Hrvatska a zatim je usledio težak poraz od Rusije. Rat nerava protiv Slovačke dobijen je poenima Sonje Petrović sa zvukom sirene. Porazi od Španije i Litvanije nas nisu zaustavili na putu ka četvrtfinalu. Na red je došao megdan sa Turskom. Uloga favorita je bila u rukama selekcija koja je strašno zadužila Srbiju u proteklom periodu. Usledio je meč za pamćenje i velika pobeda, pobeda koja je donela mesto u dodatnim kvalifikacijama za Olimpijske igre i priliku da se borimo za medalju.

San je sve bliži bio javi, a želja samim tim sve veća.

„Glava, samo glava nam donosi pobedu. Bez euforije, ko je najbolji“ pitala je Marina a devojke u glas odgovarale „Srbija“!!!

Srbija je u dramatičnoj završnici pobedila Belorusiju. U tom trenutku je bilo jasno da je psihološka prednost na strani devojaka Marine Maljković. Sa ludačkom energijom koju poseduju (tako je to opisala Marina) motivisane do neba da stignu do cilja. Uspele su. Na pleća su bacili Francusku. San je postao java. Srbija će igrati na Olimpijskim igrama u Brazilu. 

 A zatim je usledio pobednički ples. Ples devojaka koje su osvojile titulu prvaka Evrope. Da li su pogrešile što si pripremale isti i što su mnogi sumnjali ili se smejali. Ne! Ako želite da san postane java morate da verujete u to!!!

Bravo devojke!