Krajnje je vreme: Duda i Žeravica kandidati za Kuću slavnih

Košarka 23. dec. 202013:05 > 13:07
Podeli:
Izvor: Print screen/SK

Košarkaška kuća slavnih u Springfildu u saveznoj državi Masačusets objavila je listu kandidata za članstvo za 2021. godinu, a neki od ljudi koji konkurišu za tu veliku počast su i legendarni srpski treneri Dušan „Duda“ Ivković i Ranko Žeravica.

Osim Ivkovića, evropski komitet nominovao je Tonija Kukoča, Lola Sainsa, Alfonsa Forda i mnoge druge.

Ivković ima 77 godina, a u prebogatoj karijeri vodio je Radnički, Partizan, Aris, Šibenku, Vojvodinu, PAOK, Panionios, Olimijakos, AEK, CSKA iz Moskve, Dinamo iz Moskve i Anadolu Efes. Bio je selektor reprezentacije Jugoslavije, sa kojojm je bio evropski i svetski prvak i olimpijski vicešampion, ali i Srbije, sa kojom je osvojio srebro na Evrobasketu 2009. godine. Mnogi najveći evropski i svetski treneri današnjice smatraju ga direktnim uticajem.

Žeravica je jedan od očeva evropske košarke, preminuo je 2015. godine, a iza sebe ostavio je neverovatno životno delo na polju košarke. Najvećim uspehom smatra se zlato sa OI 1980. godne u Moskvi, koje je osvojio kao selektor košarkaške reprezentacije Jugoslavije.

Severnoamerički komitet takođe je podneo veliki broj kandidatura, a ističu se trener Rik Adelman, Džordž Karl i Dag Kolins. Što se tiče igrača, tu su, između ostalih i: Čonsi Bilaps, Pol Pirs, Ben Volas, Kris Veber, Kris Boš, Markus Kembi, Majkl Kuper, Majkl Finli, Ričard Hamilton, Tim Hardavej, Mark Džekson…

Članovi koji će biti izabrani u Kuću slavnih biće objavljeni tokom završnog košarkaškog NCAA turnira u aprilu.