Panatinaikos istupa iz Evrolige?!

Košarka 11. jun 202017:20 > 17:22
Izvor: Panagiotis Moschandreou/Euroleague Basketball via Getty Images

Košarkaši klub Panatinaikos poslao je zvanični dopis Evroligi sa željom da raskine ugovor sa tom organizacijom.

Zeleni su jedan od 11 timova koji imaju A licencu elitnog takmičenja.

“Dragi gospodine Bertomeu,

Kao što ste dobro svesni, u prethodna dva meseca Panatinaikos je stidljivo, ali direktno komuncirao sa vama iznoseći svoju volju da okonča ‘licencni klupski ugovor’ sa Evroligom. Tražili smo da se ta ključna stvar iznese nadležnim telima što pre. Ipak, vaš odgovor bio je da bi takve vesti ozbiljno naštetile pregovorima Evrolige sa sponzorima, kao i prozivodu Evrolige u vreme kada je kriza sa pandemijom napredovala. Naš klub uzeo je vaše brige u obzir, računali smo na poverenje i delali sa apsolutnom diskrecijom. Nismo poslali formalno obaveštenje niti smo vršili pritisak.

Ipak, vreme prolazi, a i dalje nemamo odgovor na naš razuman i legitiman zahtev. Kao posledica toga, a u svetlu činjenice da se prisustvo našeg kluba u takmičenju nije pokazalo korisnim po nas ni na koji način – a istovremeno nije bilo korisne eksploatacije niti uvećanja prihoda produkta Evrolige – Panatinaikos sada u pismenoj formi izražava svoju nameru da prebaci klupsku licencu i deonice. Zvanično tražimo da se nadležna tela Evrolige brzo sastanu i preuzmu akciju povodom ovog pitanja.

Hvala unapred“, navodi se u obraćanju Panatinaikosa.

U novembru 2015. godine Evroliga je sklopila partnerstvo sa kompanijom IMG u okviru kojeg su desetogodišnje ugovore potpisali Efes, CSKA, Armani, Barselona, Fenerbahče, Baskonija, Makabi, Olimpijakos, Real Madrid, Žalgiris i Panatinaikos.