Savić: Evroliga će se boriti do kraja

Košarka 26. apr 202017:03 > 17:05
Podeli:
Izvor: Print screen/SK

Legendarni centar jugoslovenske košarke, svojevremeno jedan od najboljih centara Evrope, Zoran Savić, žestoko je kritikovao italijanske klubove koji su, prema njegovom mišljenju, doneli preuranjenu odluku o završetku šampionata usled epidemije koronavirusa.

U razgovoru za “Korriera di Bologna”, bivši igrač tima iz Bolonje sa kojim je 1998. godine osvojio šampionat Italije i titulu klupskog prvaka Evrope, naglasio je da su čelnici šampionata Italije požurili sa odlukom, a uz to naglasio da će Evroliga sigurno iscrpeti sve mogućnosti kako bi se takmičenje nastavilo i kako bi šampiona dobila na parketu.

‘Klubovi su požurili sa završetkom sezone da bi uštedeli par meseci na platama igrača, ali se ne može uvek razmišljati kratkoročno, treba planirati na duže staze. To nije život, to je preživljavanje. Dakle, ako me pitate, da li je Italija prerano zaključila takmičenja? Kažem da. Ko kaže da se ne može igrati u julu ili avgustu? U vanrednim situacijama svi moraju da se žrtvuju, pa tako i ljudi iz sveta košarke. Tokom rata u Jugoslaviji, šampionati su nastavljeni čim je bilo moguće, sport je bio važan, posebno zato što je ljudima davao utisak da se stvari vraćaju u normalu. Najgore je ljudima uskratiti nešto na šta su navikli i reći im da mogu bez toga. Kada izgubite poziciju koju ste imali, kasnije je jako teško ponovo je osvojiti’‘, rekao je Zoran Savić za “Corriere di Bologna“.

Svetski i evropski šampion sa reprezentacijom Jugoslavije smatra da Evroliga treba da pronađe način da zaključi sezonu na terenu.

Za Evroligu bi bio veliki udarac ako bi morala da refundira ulaznice i komercijalna prava koje je već prodala za finalni turnir u Kelnu. Procenjuje se da se radi o gubitku u rangu od 10 do 15 miliona evra. Zato će izvesno čelnici elitnog takmičenja uraditi sve da se Evroliga nastavi, iako će biti vrlo teško vratiti sve igrače u sastave. Treninzi u kućnim uslovima su dobri da se igrači ne ugoje, ali je za košarku potreban fokus na detaljima, preciznosti, kolektivan rad“, rekao je Savić.

Jasno je da će Evroliga učiniti sve da se elitno takmičenje nastavi, ali problem je u tome, što trenutno uslove igre diktira koronavirus i globalna zdravstvena pošast, a ne čelnici elitnog košarkaškog takmičenja.