Evroliga kaznila Crvenu zvezdu sa 17.500 evra

Košarka 04. dec 201912:23 > 12:23
Podeli:
Izvor: Marko Metlas/Euroleague Basketball via Getty Images

Košarkaški klub Crvena zvezda kažnjen je od strane disciplinskog sudije Evrolige zbirno sa 17.500 eura zbog propusta u organizaciji utakmice 11. kola sa Valensijom.

Kako se navodi, disciplinski sudija Evrolige Patrik Granžan izrekao je ovu kaznu zbog dva propusta. Zbog zastoja u radu semafora, koji je prouzrokovao prekid utakmice u trajanja od 57 minuta tokom prve četvrtine utakmice, srpski klub je kažnjen sa 15.000 evra. Zbog ubacivanja kovanica na teren i limenke za piće, kojom je pogođen jedan od sudija po završetku utakmice, izrečena je kazna u iznosu od 2.500 evra.

U obrazloženju kazne navodi se da je Crvena zvezda i u prošlosti kažnjavana zbog propusta slične prirode, ali je olakšavajuća okolnost uzeta u obzir da je klub na utakmici sa Valensijom preduzeo sve mere kako bi se utakmica ipak odigrala u zakazanom terminu.

Kako se navodi u saopštenju kluba, shodno ugovorima koji su pre početka sezone potpisani sa „Štark Arenom” i SC “Tašmajdan” koji upravlja halom „Aleksandar Nikolić“, za funkcionisanje tehničke opreme i obezbeđivanje normalnih uslova tokom jedne Evroligaške utakmice zaduženi su upravo sportski centri.

Pridržavajući se ugovora, klub će refundirati kaznu od 15.000 evra za neispravnost semafora od SC “Tašmajdan” koji će isti iznos naplatiti od isporučioca semafora, imajući u vidu da klub, a ni SC “Tašmajdan” – hala “Aleksandar Nikolić“ ne snose odgovornost za neispravnost u radu semafora koji je u garantnom roku od strane isporučioca.

„KK Crvena zvezda podseća da je od kada se takmiči u Evroligi platio na ime kazni, po više osnova, sumu od preko 150 hiljada evra zbog bacanja predmeta u teren, zakrčenih prolaza, i ostalih prekršaja koji podležu sankcijama disciplinskog pravilnika Evrolige. Zato još jednom pozivamo sve pristalice našeg kluba da sportski i korektno navijaju i bodre KK Crvena zvezda, jer nas već sledećeg četvrtka očekuje nova velika utakmica u Beogradu protiv ekipe Baskonije“, navodi se u saopštenju.

Klub je apelovao na sve navijače u dijaspori i sve koji samostalno i u svojoj režiji prisustvuju gostujućim utakmicama da se pridržavaju propozicija Evrolige, sportski bodre crveno-bele, ne ubacuju predmete u teren, ne stoje na prolazima, jer su protiv Crvene zvezde pokrenuta i dva disciplinska postupka zbog ponašanja navijača na gostovanjima u Berlinu i Kaunasu, i pored činjenice da njihovo prisustvo u tim dvoranama nije bilo i organizaciji kluba.