Đorđević: Odjeknulo je sve ovo

Košarka 11. sep. 201920:33 > 20:35
Podeli:
Izvor: KSS

Selektor srpskih košarkaša Aleksandar Đorđević rekao je pred utakmicu sa Sjedinjenim Državama u borbi za plasman od petog do osmog mesta na Svetskom prvenstvu u Kini da će ona biti za ponos i čast.

‚Orlovi‘ nisu uspeli da se plasiraju u polufinale pošto je bolja od njih bila Argentina, dok su Amerikance eliminisali Francuzi. Na taj način, Srbija je ostala bez direktnog plasmana na Olimpijske igre u Tokiju, a utakmica sa Sjedinjenim Državama biće za prestiž.

Ne treba da trošim reči, videli smo utakmicu Francuska i SAD. Francuska je odigrala mirnu, zrelu utakmicu, znali su tačno gde i kako da ih napadnu. Imaju mnogo atleta kao Amerikanci, iskoristili su iskustvo iz raznih liga, ne samo NBA, fantastičnom kontrolom priveli meč kraju“, rekao je Đorđević, „Za nas veliki protivnik. Iskreno, spremali smo se za obe reprezentacije, mnogo više za Francuze, misleći da ćemo ih sresti u četvrtak. Očekivali smo da bi nam ta utakmica omogućavala Olimpijske igre. Do toga neće doći. Biće to utakmica za prestiž, utakmica za ponos, za pravi sportski rat. Moramo da je odigramo hrabro i pametno, kao i uvek do sada. Skoro uvek“.

Na pitanje koliko tim Srbije u takvoj situaciji može da pronađe motiv, Đorđević je odgovorio:

Maksimalan! Ne pričam o njima, ali naš će biti… Svaka utakmica na Svetskom prvenstvu je izuzetno značajna u karijerama svih nas. Ne znam zašto ne bi bila. Ove dve reprezentacije su slovile za favorite za borbu za medalju, nisu uspele da se dočepaju polufinala“.

Đorđević je istakao da je eliminacija u četvrtfinalu ostavila trag na njegovim igračima, ali da veruje da će u susretu sa Amerikancima naći pravi motiv.

Svima je krivo. Svi su želeli do poslednje kapi znoja pobedu. Svi mi smo radili celo leto za to, nije lako kada dođe rezultatsko razočaranje. Treba se dići, zatvoriti priču od utorka koliko je to moguće, okrenuti se pripremi, želji, ponosu, tražiti najveću motivaciju za predstojeći meč. Odjeknulo je sve ovo. Nije tek tako jednostavno kako ja to kažem, nije. Svako to proživljava. Svi nosimo ponos i tugu, radost na kraju krajeva. Za to radimo i zbog toga igramo. Tu treba tražiti motivaciju. Treba se dići, maksimalno, jako, snažno, ponosno. Amerikanci su motiv sami po sebi. I oni su uzdrmani, i oni su bili usporeni. Bez sprinta, bez energije, bez žestine potrebne za igranje ovakve utakmice. Tako je bilo i Australija – Češka. Oseća se tenzija i značaj utakmice“, naglasio je Đorđević.

Selektor je, takođe, istakao da će Vasilije Micić ostati u timu do kraja Svetskog prvenstva, uprkos tome što je doživeo porodičnu tragediju.

Susret između Srbije i Sjedinjenih Država na programu je u četvrtak od 13 časova.