Zaobilazni put do Tokija – šta čeka Srbiju?

Košarka 11. sep. 201918:38 > 18:42
Podeli:
Izvor: fiba.basketball

Uprkos ogromnim očekivanjima u taboru reprezentacije Srbije pred start Mundobasketa u Kini, „Orlovi“ ne samo da se sa prvenstva doći bez medalje, već će plasman na Olimpijske igre u Tokiju morati da izbore na nekom od kvalifikacionih turnira.

Pre svega valjalo bi naglasiti da je Srbija nastup na Igrama u Rio de Žaneiru 2016. obezbedila upravo na taj način – u beogradskoj „Areni“ Srbija je osvojila prvo mesto u konkurenciji Letonije, Češke, Portorika, Angole i Japana.

To svedoči da je izboriti igranje na OI kroz kvalifikacione turnire svakako moguće, ali dva faktora znatno su olakšala posao Srbiji pre tri godine – domaćinstvo na turniru i prilično srećan žreb.

Povezano

Porazom Srbije u četvrtfinalu od Argentine na Svetskom prvenstvu postalo je jasno da „Orlovi“ neće obezbediti direktnu vizu za Japan, a nakon što je ta faza takmičenja okončana u sredu, poznato je osam od 12 učesnika na Olimpijskim igrama. To su:

Japan (domaćin)
Nigerija (predstavnik Afrike)
Argentina (predstavnik Amerike)
SAD (predstavnik Amerike)
Iran (predstavnik Azije)
Španija (prestavnik Evrope)
Francuska (prestavnik Evrope)
Australija (predstavnik Okeanije)

Izvor : fiba.basketball

Preostala četiri tima odrediće kvalifikacioni turniri za OI, a u njima će učestvovati 24 tima – trenutno je poznato 16, a za preostalih osam biće dodeljene specijalne pozivnice.

Igraće se četiri grupe, a svaka će imati po šest učesnika – samo pobednici grupa obebeđuju plasman na OI. Iako i dalje nisu poznati gradovi-domaćini, teško je očekivati da će Srbija ponovo dobiti priliku da organizuje neki od turnira. U prethodnom olimpijskom ciklusu brojka koju je bilo potrebno uplatiti za domaćinstvo iznosila je dva miliona evra, a Litvanci već ističu svoju kandidaturu za mesto jednog od domaćina.

#related-news_0

Pred Rio kvalifikacije su se, osim Beograda, igrale u Manili i Torinu.

Već je poznato koje su selekcije iz Evorpe obezbedile priliku da se za OI bore kroz kvalifikacije – to su osim Srbije: Poljska, Češka, Litvanija, Italija, Grčka, Rusija, Nemačka i Turska. Jedina zemlja učesnica Svetskog prvenstva koja nije izborila učešće u kvalifikacijama je Crna Gora. Očekuje se da će specijalne pozivnice iz Evorpe dobiti dve najbolje rangirane selekcije po FIBA listi – Hrvatska i Slovenija. Međutim, postoji šansa da FIBA ne koristi rang-listu kao kriterijum za pozivnice i odabere neke druge selekcije, a kao neizgledni kandidati spominju se Letonija, Izrael ili Crna Gora.

Od ostalih učesnika sa Mundobasketa izvesno je da će kvalifikacije igrati Tunis, Brazil, Venecuela, Portoriko, Dominikanska Republika, Kanada i Novi Zeland.

FIBA će tek odrediti nosioce za četiri kvalifkacione grupe, a za očekivati je da još uvek aktuelni svetski, evropski i olimpijski vicešampioni  „Orlovi“ budu među nosiocima.