Kako sada u Tokio: Srbiji treba pobeda SAD ili jul…

Košarka 10. sep. 201917:15 > 17:28
Podeli:
Izvor: fiba.basketball

Iako je reprezentacija Srbije ostala bez borbe za medalje na Svetskom prvenstvu, preostale utakmice u borbi za plasman od sedmog do osmog mesta mogu da budu veoma značajne zbog plasmana na Olimpijske igre.

Iz Evrope, kao i iz Amerike, dva tima idu direktno na Olimpijske igre u Tokiju naredne godine, a biće to dve ekipe koje budu imale najbolji plasman u Kini. Španci su prošli u polufinale, a u igri za medalje i direktan plasman na Olimpijske igre su ostale još dve evropske ekipe, Francuska i Češka. Francuzi će u sredu igrati protiv Sjedinjenih Američkih Država, dok je Češka autsajder u duelu sa selekcijom Australije. Amerikanci i Australijanci već imaju vizu za Tokio.

Ukoliko se desi da Francuska i Češka ispadnu od SAD odnosno Australije, onda će petoplasirani tim uz Španiju ići na najveću svetsku sportsku smotru. To će biti šansa za Srbiju koja će u borbi za peto mesto najpre u tom slučaju igrati protiv Francuske, a zatim u slučaju pobede i protiv boljeg iz duela Češka – Poljska. 

Povezano

Plasman Češke ili Francuske, ili možda obe ekipe u polufinale Svetskog prvenstva, značio bi automatski da Srbija neće ići direktno u Tokio i vizu za Olimpijske igre će morati da traži kroz kvalifikacije. Njih igraju 24 selekcije koje će biti raspoređene na četiri turnira u četiri države. Samo po jedan tim sa svakog od tih turnira ide na Olimpijske igre. 

Sa Svetskog prvenstva su mesto u kvalifikacijama obezbedili Rusija, Venecuela, Portoriko, Italija, Brazil, Grčka, Litvanija, Dominikanska Republika, Tunis, Nemačka, Kanada, Novi Zeland i Turska, a FIBA će odrediti još po dve selekcije iz četiri regiona (Evropa, Azija, Afrika i Amerika).