Ivković: Vodio sam kvalitetnije reprezentacije, ali ovo je najbolji tim Srbije

Košarka 10. sep. 201909:38 > 09:41
Podeli:
Izvor: N1

Proslavljeni košarkaški trener Dušan Duda Ivković izjavio je u Novom danu da je u karijeri vodio kvalitetnije reprezentacije nego što je današnja, ali ističe da je ovo ubedljivo najkvalitetniji i najtalentovaniji nacionalni tim kad je reč o Srbiji.

Ivković je rekao da je četvrtfinalna utakmica protiv Argentine najbitnija na Svetskom prvenstvu u košarci u Kini.

Od slavne generacije košarkaša Argentine u reprezentaciji je ostao samo Luis Skola, podseća Ivković.

„On je veliki borac, ali je u 39. godini. Vidim da je razmišljanje da on ne može da izdrži duel sa našim centrima“, kaže Ivković.

Prema njegovom mišljenju, Srbija treba da obrati pažnju na dve stvari.

„Sigurno ćemo da pokrijemo onaj deo promene odbrane što su odigrali Španci, to može da se desi samo jednom kao faktor iznenađenja. Međutim, treba da povedemo računa i o organizaciji igre, ko će da bude pomoćni plej, ali i da opteretimo Skolu odnosno da otvorimo veliki prostor i da to bude kretnja oko (NIkole) Jokića“, smatra Ivković.

Utakmica protiv Španije treba da bude opomena i neophodno je izvući pouke, kaže Ivković. Dodaje da je Jokić mlad, ali da „mora svoje ponašanje da iskoriguje“.

„Bogdan Bogdanović je jedini ostao na nivou igre do sada. Previše je bilo lako primljenih koševa, slab skok… Savremena košarka teško može da odvoji odbranu od napada“, navodi Ivković.

Odgovarajući na pitanje o kritikama na račun selektora Aleksandra Đorđevića posle poraza od Španije, Ivković je ocenio da to nije u redu.

„Mislim da Sale vodi izvanredno tim. Pravo selektora je da odabere tim i treba da mu damo punu podršku“, smatra on.

Ivković je rekao da je 2002. bio na pragu da postane trener Denvera, ali da je odlučio da ispoštuje ugovor sa CSKA. Tvrdi da nikad nije zažalio zbog toga što nije trenirao u NBA ligi.

Proslavljeni trener smatra da reprezentacija SAD ima ubedljivo najteži raspored jer se u četvrtfinalu sastaje sa Francuskom, a u polufinalu eventualno sa Srbijom.

Istakao je veliki uspeh Poljske i Češke, ali smatra da svetska košarka nema kvalitet da na Svetskom prvenstvu budu 32 tima, ocenjujući da je zbog toga bilo dosta neinteresantnih utakmica.

„Dva najkvalitetnija tima su SAD i Srbija. Španija sa ovim fondom igrača ne može da izdrži“, smatra Ivković.

Ivković je čestitao Vladi Divcu ulazak u Kuću slavnih i slaže se sa njegovom konstatacijom da je Jugoslavija naterala Amerikance da selektuju „Dream team“.