Smailagić o Kariju, pretnji Kazinsa, Mutinoj ponudi…

Košarka 19. jul 201902:57 > 03:01
Podeli:
Izvor: FIBA Europe

Srbija će sledeće sezone u NBA ligi imati šestoricu predstavnika. Starosedeocima Nikoli Jokiću, Bogdanu Bogdanoviću, Nemanji Bjelici i Bobanu Marjanoviću pridružili su se Marko Gudurić (Memfis) i momak za koga je do skoro malo ko čuo - Alen Smailagić.

Golden Stejt Voriorsi su ga na draftu izabrali sa 39. pozicije, a posle dobrih igara na Letnjoj ligi i potpisali ugovor sa 18-godišnjim Beograđaninom.

„Još mi se sve okreće i nisam svestan svega. Očekujem da dobijem neku minutažu, da pokažem da tu pripadam, pa tokom godine da rastem. Golden Stejt je svoju dinastiju izgradio dobrim odabirima na draftu, mnogo pikova druge runde se tu dobro pokazalo,“ rekao je Smailagić za Novosti.

Mladi Srbin je prošlu sezonu proveo u Razvojnoj NBA ligi, u filijali Voriorsa, a jedan detalj posebno mu je ostao u sećanju.

„Posle jedne utakmice koju sam presedeo, Stef Kari mi je prišao. Bio sam oduševljen. Čovek koji je milioner, NBA zvezda i koji uopšte nije imao razloga da priča sa mnom mi se obratio. Ja sam bio u bedaku što nisam igrao, međutim, on mi je rekao: „Mali, polako, imaš 18 godina, ne moraš nigde da žuriš. Ja sam bio na koledžu u tvojim godinama.“ Meni je to mnogo prijalo i dalo snagu da nastavim dalje, nije morao ništa da kaže, a dečko je prišao i pričao sa mnom kao da mi je brat rođeni.“

Dobro je zapamtio i Demarkusa Kazinsa, koji se ovog leta iz Golden Stejta preselio u Los Anđeles Lejkerse.

„Malo sam se pokačio sa Demarkusom na jednom treningu. Rekao mi je da mu se sviđa što sam borben, ali da ću, ako ga udarim još jednom, videti šta će se desiti. Nisam znao šta da radim, mnogo je jači od mene, morao sam da ga bijem ali da niko ne vidi.“

Izvor : Ethan Miller Getty Images Sport

Smailagić je odrastao i košarku počeo da igra u lokalnom klubu iz Koteža odakle je i otišao u SAD.

„Muta Nikolić je 2017. hteo da me dovede u Partizan, imao sam predugovor sa Dinamikom, ali su mi rekli da ću igrati u juniorima, a to sam već imao u Beku, koji je mnogo bolji u mlađim selekcijama i, generalno, odličan klub za mlade igrače. Dobija se minutaža i igra se sa mnogo jačim igračima, žargonski rečeno – drvosečama, koji, kad te udare, udare te tako da zapamtiš. Malo je falilo da odem u Dinamik, da je Muta ostao verovatno bih i otišao tamo, ali Bog je ovako hteo.“

Mladi košarkaš je igrao za kadetesku i juniorsku reprezentaciju, a veruje da će se izboriti i za mesto u najjačem sastavu.

„Bilo je poziva da igram za mlađe selekcije, ali sam imao obaveze u Americi i jednostavno nisam stigao. Sada čekam poziv selektora Đorđevića, kojem ću se rado odazvati. Nisam se čuo sa njim, ali sam pričao sa Bogdanom Bogdanovićem, koji mi je poželeo puno sreće i poručio: „Vidimo se na terenu,“ naglasio je Smailagić.