Jovanović za SK: Sedam godina u Partizanu kao 40 u bilo kom drugom klubu

Košarka 01. mar 201909:54 > 09:58
Izvor: fiba.basketball

Posle Duška Vujoševića najtrofejniji je Partizanov trener u istoriji. Za dve sezone učestvovao je u pet finala i osvojio isto toliko titula.

Ponosan je što je dobio priliku da sedi na klupi na kojoj su bili Borislav Reba Ćorković, Dušan Ivković, Željko Obradović, Duško Vujošević… Posle osvojene titule u ‘čuvenoj’ četvrtoj utakmici finala plej-ofa u sezoni 2011/12. morao je da napusti Humsku i posao prepusti čoveku koji ga je i uveo u seniorsku košarku.

Nevoljno je otišao iz kluba u koji je došao 1997. godine, sa svega 24 godine i u kome je, kako voli da kaže, postao čovek. Otišao je, ali i danas, šest i po godina posle rastanka sa Partizanom čvrsto veruje da nije završio posao i da će jednog dana da se vrati u svoju kuću.

Trener Lokomotive iz Krasnodara Vlada Jovanović je u intervjuu za Sport Klub pričao o neočekivanoj šansi da na klupi ruskog kluba nasledi Sašu Obradovića, velikim očekivanjima, kako je doveo i zašto nije dao značajniju šansu Bogdanu Bogdanoviću u Partizanu, emociji koju nosi rad u Humskoj, Andrei Trinkijeriju, uspesima u mlađim reprezentativnim kategorijama, problemima koja nosi FIBA ‘prozori’, sinu Mateji i ćerki Marti…

„Mislim da je Saša Obradović prethodnu, pa i onu sezonu pre toga imao izuzetno uspešnu, pre svega u Evrokupu gde smo stigli do finala, a nesrećnim okolnostima u duelima sa Darušafakom nije krunisana osvajanjem trofeja. Kraj sezone je mogao da nagovesti način na koji ćemo da funkcionišemo ove sezone i ne mislim da su dva poraza posle kojih je Saša napustio klub uticala na njegov ostanak ili odlazak. Jednostavno, postojalo je uzajamno nerazumevanje između menadžmenta kluba i Saleta i to je uticalo da dođe do prekida saradnje,“ ističe Jovanović i nastavlja:

„Imao sam odličnu saradnju sa Obradovićem. Prethodne dve godine bio skoro na svim treninzima, ne direktan učesnik, ali sam bio tu i znao sam šta se sve dešavalo. Bio sam prilično iznenađen njegovim odlaskom. Lokomotiva je ozbiljan klubu i ocena da li je sezona uspešna ili neuspešna ne može da se donese posle pet, šest mečeva. Pogotovo što smo promenili veći deo tima u odnosu na prošlu sezonu. Dobio sam privremenu šansu, ostvarili smo šest pobeda u prvih šest utakmica i rečeno mi je da ću postati šef struke. Mnogo je teško iz više razloga. Igramo VTB ligu i Evrokup, a u kombinaciji oba takmičenja, gde nam je Moskva polazna tačka za skoro sva putovanja, organizacija je izuzetno kompleksna, a vreme za odmor provodiš u putu. Sve to mora da se odrazi i odražava se na ekipu, pogotovo kada se napravi roster koji nije predugačak. To stvarno ume da bude ozbiljan problem i ekipa u nekom trenutku počne da pati. Igrali smo tri meseca bez Mustafe Fola, koji je bio projektovan da bude zamena Džamelu Meklinu na poziciji pet. Kasnije smo ostali i bez Džamela, koji je počeo da trenira pre nekoliko dana. U međuvremenu smo raskinuli saradnju sa Ajzeom Vajthedom, mladim igračem, bez evropskog iskustva, koji se nije aklimatizovao brzinom kojom smo očekivali. U januaru je došao Dragan Apić… U svetu svih tim događanja moram da budem zadovoljan sa poslom koji smo uradili. Na prvom smo preseku, veliki posao je pred nama, ništa nismo završili, ali moramo da budemo zadovoljni zbog brojnih problema koje smo imali unutar ekipe.“

fiba.basketball

Četrdesetpetogodišnji Čačanin je 2016. dobio posao u ruskom klubu i prvi i osnovni zadatak bio mu je da na viši nivo pogidne rad sa mlađim kategorijama. Predsednik Lokosa Andrej Vedišev dobro je prostudirao Jovanovićevu biografiju i procenio je da mu je baš takav čovek neophodan.

„Andrej je ozbiljan sportski menadžer i od kluba iz uslovno manjeg grada napravio je evroligaša. Pre dve godine kada smo potpisali prvi ugovor i napravili dogovor oko svega, akcenat je bio na tome kako da pokušamo da proširimo akademiju za mlade igrače. Da ne budem neskorman, ali zaista smo uradili mnogo toga pozitivnog. Neću da pričam o rezultatima, bilo je i prvih i drugih mesta, ali smo napravili ozbiljnu bazu i imamo igrače od kojim u jednom trenutku možemo da očekujemo da dođu do prvog tima. On je znao da sam došao iz Partizanovog sistema gde su se mladi igrači školovali, imali značajnu ulogu i na kraju odlazili u velike klubove. To smo pokušali da uradimo i ovde. Ideja predsednika i moja je da mladi počnu da dobijaju šansu, ali nije lako zbog pritiska oko rezultata, ali idemo ka tom cilju.“

Ceo intervju pročitajte na sajtu Sport kluba.