Rađa zaplakao i setio se Bože, Dude, Karija, Saše…

Košarka 08. sep. 201805:03 > 06:11
Podeli:
Izvor: Maddie Meyer, Getty Images Sport

Legendarni jugoslovenski i hrvatski košarkaš Dino Rađa protekle noći i zvanično je zakoračio u Kuću slavnih u Springfildu.

Nekada sjajni centar je posle Krešimira Ćosića (1996), Dražena Petrovića (2002) i trenera Mirka Novosela (2002) postao četvrti Hrvat i tek osmi evropski košarkaš stanovnik prestižnog zdanja u Masačusetsu.

Rađa na svečanoj ceremoniji nije uspeo da zadrži suze, zaplakala je i njegova supruga, ali i sin. Zajedno sa roženim Splićaninom u klasi 2018. u Kuću slavnih ušli su Stiv Neš, Grent Hil, Rej Alen, Džejson Kid, Moris Čiks, koledž trener Čarls Lefti Drisel, košarkašice Tina Tompson i Kejti Smit i drugi.

Nekadašnjeg igrača Bostona u Hall od Fame uvela je još jedna bivša zvezda Seltiksa Leri Bird.

„Leri, hvala ti za ovo što si uradio za mene. Članom Seltiksa osećam se od prvog dana kad sam došao u klub. Jednom Kelt, uvek Kelt. Kad su mi Kim i Zoran rekli da ću biti primljen u Kuću slavnih, nisam prestajao da plačem punih deset dana. Najgore je bilo to što punih nedelju dana nisam smeo nikome da kažem zbog čega su mi svaki dan oči pune suze. Kako se osećam? Ne postoje reči sa kojima bih uspeo čak i približno da dočaram kako se osećam. Ipak, najšokantnije za mene bila je činjenica da nisam imao pojma i da sam nominovan. Detalje sam saznao tek kasnije. Grupa košarkaških zaljubljenika sa kojima sam igrao iz gušta nakon što sam završio profesionalnu karijeru. Hvala od srca ekipi iz Adriatika,“ izjavio je Rađa i nastavio:

„Ovo što se meni večeras događa, to nije samo moje lično dostignuće. Imao sam sreću da sam rođen u isto vreme kad se rodila cela generacija fantastičnih igrača koje su trenirali brojni fantastični treneri. Slavko Trninić, Krešo Ćosić, Božo Maljković, Duda Ivković, Svetislav Pešić i kondicijski trener Mirko Krolo najviše su uticali na moju karijeru. U karijeri sam igrao za nekoliko neverovatnih ekipa. Juniorska reprezentacija iz Bormija 1987, Jugoplastika, reprezentacija bivše Jugoslavije i reprezentacija Hrvatske. Ti momci sa kojima sam igrao u navedenim ekipama su fantastični i bila mi je čast deliti svlačionicu sa njima.“

Rađa je podvukao i koliki je uticaj imao Toni Kukoč na njegov život i karijeru.

„Samo jedan košarkaš uz mene bio je deo svih ovih ekipa. Njegovo ime je Toni Kukoč i njega smatram mojom košarkaškom srodnom dušom. Toliko se dobro poznajemo da bismo i sada mogli zajedno da igramo zatvorenih očiju. Još jedan velikan za koga smatram da sam imao privilegiju igrati sa njim je Dražen Petrović. Od njega sam naučio puno, ne samo o košarci, nego i o životu.“

„Stojko Vranković, Perasović, Komazec, Saša Đorđević, Divac, Zdovc, Paspalj, svi oni bili su prekrasni saigrači i bili su članovi generacije koja je deset godina pripadala samom vrhu evropske i svetske košarke. Želim im se zahvaliti jer zbog njih sam bio bolji igrač. Bez njih, ne bi bilo ni mene. Hvala Seltiksima, PAO, Olimpijakosu, Rimu, Zadru, hvala svim doktorima, fizioterapeutima, čistačicama, svima koji su bili uključeni u život košarkaških ekipa za koje sam u karijeri igrao.“

Posebnu zahvalnost Rađa duguje svojoj porodici.

„Ipak, najviše hvala mojoj porodici, zbog mene su propatili mnogo. Nikad nisam bio kod kuće, čak i kad jesam, nije lako bili živeti sa mnom. Bio sam fokusiran samo na košarku i nisam imao puno vremena za sve ostalo. Moja mama sad pleše negde presrećna što me vidi tu, moj otac kod kuće nazdravlja srećan zbog mene. Ipak, oni najvažniji su tu. Moji sinovi, znate koliko vas volim, čak i onda kad sam strog, a to je bilo često. Činio sam to za vaše dobro. Moja supruga, moja životna srodna duša. Zbog ljudi koje sam ranije spomenuo bio sam bolji igrač. Zbog tebe sam bolji čovek. To znaju svi,“ istakao je i nastavio:

„Jan, hvala ti što si u mene verovao čak i onda kad evropski igrači nisu bili na ceni u Americi. Mark, tebi hvala jer si me više puta spasio. Puno sam naučio od tebe. Stojko, moj stariji brate, tebi ću posebno sve ispričati. Džimm, hvala ti jer si pazio na moj novac. Stjepko, Roza, Etko, Željka, Željana, hvala vam što ste i večeras uz mene. Čestitam generaciji 2018. na ulasku u HOF i hvala svima koji su glasali za mene.
I Josipe… Naprijed Patriotsi.“

Izvor : Maddie Meyer, Getty Images Sport