"Morača" mala – Zvezda ne mora da brine za Evroligu

Košarka 12. apr. 201812:12 > 12:34
Podeli:
Izvor: Crvena zvezda mt:s

Kako prenosi "Sportski žurnal" košarkaši Crvene zvezde, kao i njeni navijači, ne moraju da brinu za plasman u narednu sezonu Evrolige. Crveno-beli i Budućnosti trenutno igraju finalnu seriju ABA lige, a pobednik dobija mesto u Evroligi. Ipak, Podgoričani ne ispunjavaju uslove za elitno takmičenje.

Kako navodi „Žurnal“ Crvena zvezda je već obezbedila plasman u narednu sezonu Evrolige, iako je u finalnoj seriji protiv Budućnosti trenutno 1:1.

Crnogorska ekipa ne bi čak i u slučaju osvajanja ABA lige i formalnog plasmana preko regionalnog takmičenja mogla u Evroligu. Razlog je što ne ispunjava sve uslove za licencu, odnosno što je dvorana „Morača“ u kojoj nastupa, previše mala za nadmetanje u elitnom društvu. 

Prema pravilima Evrolige, potrebno je da dvorana ima minimalno 5.000 sedećih mesta, što nije slučaj sa „Moračom“, koja ima 1.000 mesta manje. 

Drugi paragraf člana 9 trećeg poglavlja pravila Evrolige govori o kapacitetu dvorana:

– da igra u dvorani minimalnog kapaciteta 5.000 sedećih mesta koja je na manje od četiri sata leta od Frankfurta (uzet kao geografski centar teritorije Evropske unije za potrebe pravila licenciranja) i ima sve neophodne tehničke elemente za košarkaške utakmice, kao i da ispunjavaju sve druge uslove koji se zahtevaju u ovim pravilima.

Prema ovim propisima Budućnost bi mogla da se nađe u sledećoj sezoni Evrolige, samo ako bi prvo pobedila Crvenu zvezdu u finalnoj seriji, a potom i proširila kapacitete dvorane, što je teško izvodljvo u kratkom roku. 

Crvena zvezda bi tako i u slučaju poraza u finalu ABA lige, kao sledeća rangirana ekipa obezbedila učešće u Evroligi, na sličan način kao 2014. godine. Tada je Cibona bila šampion, ali nije mogla da ispuni finansijske uslove za licencu, pa je mesto otišlo u ruke Zvezde, koja je bila prva na kraju ligaškog dela. 

Budućnost i Crvena zvezda igraju u „Morači“ treći meč finalne serije u petak od 20,00, a četvrtu utakmicu takođe na istom mestu dan kasnije od 21,00.