Duda: Dražen, Kukoč, Divac, Danilović… Ali, Dončić…

Košarka 15. mar. 201812:33 > 12:36
Podeli:
Izvor: Christof Koepsel, Getty Images Sport

Jedan od najboljih trenera u istoriji evropske košarke Dušan Ivković rekao je da kada bi mogao da bira igrača oko kojeg bi gradio tim, da bi to definitivno bio Luka Dončić.

Dončić se, posle osvojenog Evropskog prvenstva sa Slovenijom prošlog leta, nametnuo kao lider madridskog Reala ove sezone. U Evroligi prosečno beleži 17 poena, pet skokova, 4,5 asistencija i 1,2 ukradene lopte za skoro 26 minuta na parketu. 

Neke od partija koje je pružio bile su impresivne, poput one protiv Olimpijakosa, kad je ubacio 33 poena i imao šest skokova i četiri asistencije.

Iz tog razloga, Ivković nema dilemu kojeg bi igrača prvog uzeo za svoj tim.

Odgovor je jasan. Imate igrača u Evroligi koji je toliko mlad, a koji pravi veliku razliku. Imao sam sreću da treniram mnoga velika imena, ali ako bih sad poredio Dončića sa Petrovićem, Rađom, Kukočem, Divcem, Danilovićem ili Đorđevićem, mislim da nijedan od njih nije igrao sa tom zrelošću, u godinama u kojim je sada Dončić„, rekao je čuveni srpski trener za Evroligin sajt i dodao:

Zašto to kažem? Jednostavno je. Kreacija je najlepši deo košarke, a on može da kreira i za sebe i za druge. Sjajan je u skoku, može da igra dobru odbranu. Zato bih, bez sumnje, njega birao za igrača oko kojeg bih stvarao tim„.

Dončić trenutno ima 20 godina, a debi u Realu zabeležio je u sezoni 2014/15. Prošle sezone proglašen je za Zvezdu u usponu u Evroligi.