NBA skraćuje utakmice, pomeren trejd "dedlajn"

Košarka 28. sep 201715:34 > 15:39
Izvor: Jonathan Bachman, Getty Images Sport

Svi zajedno sa nestrpljenjem iščekujemo novu NBA sezonu.

Na Sport Klubu ćemo gledati rekordan broj prenosa, a utakmice će biti minimalno drugačije.

Naime, komesar Adam Silver i bord direktora odlučili su da skrate trajanje tajm auta i da malo smanje prosečno trajanje utakmice.

„Ono što je sigurno, sada poslednja dva minuta utakmice neće moći da traju pola sata. Takođe, skratićemo i trajanje tajm auta. Neće više biti takozvanih tajm auta od minut koji su trajali 100 sekundi i takozvanih tajmauta od 20 sekundi, koji su zapravo trajali minut. U suprotnom sledi kazna, tehnička greška. Time ćemo dobiti da ukupno trajanje utakmice bude smanjeno sa 2 sata i 23 minuta na nekih 2 sata i 10-15 minuta“, rekao je Silver.

Takođe, pomeren je i trejd dedlajn, koji će sada biti pre „Ol Star“ vikenda.

„Imali smo osećaj da je stresno igrače da postoji mogućnost da menjaju sredinu posle Ol Star vikenda. Teško je privići se na novu sredinu i nov klub tako kasno u sezoni. Takođe, sada sezona počinje ranije, pa će klubovi imati više mogućnosti da procene svoje timove“, dodao je Silver.

Gregory Shamus/Getty Images

Čelnici NBA su razmatrali još neka pitanja – da ne idu u plej of najboljih osam timova sa zapada i istoka, nego najboljih 16 ukupno, ali to je odbijeno jer „geografski i takmičarski nije logično“.

Povodom navodnog „tenkovanja“ se neće preduzeti ništa jer Silver tvrdi da nema nikakvih dokaza da „timovi namerno gube utakmice da bi imali boljeg pika na draftu“.

I konačno, ogroman uspeh i gledanost letnje Lige u Las Vegasu neminovno su pokrenule pitanje NBA tima u tom gradu. Silver je rekao da je to svakako mogućnost, ali da je prerano pričati o tome, ali da su trenutno Las Vegas i Sijetl najbliži NBA timu.