Ni Žalgiris ne da igrače: FIBA se ruga gledaocima

Košarka 22. sep 201709:50 > 09:54
Podeli:
Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Žalgiris neće dozvoliti igračima da igraju kvalifikacije za SP. I pored toga što su, kako je navedeno, ponosni kada njihovi igrači nastupaju za svoje reprezentacije, u klubu će izabrati Evroligu i neće dozvoliti svojim igračima da nastupaju za reprezentaciju u vreme sezone u Evroligi.

Nekolicina evroligaša razmišlja o tome da dozvoli igračima da igraju za reprezentacije, Žalgiris je jedan od onih koji je doneo suprotnu odluku.

„Ukoliko neko radi za vas, vi kao poslodavac svakako nećete reći ‘ok, idi sad, trči okolo dve nedelje a mi ćemo igrati bez tebe važne mečeve Evrolige’. Kako bi naš tim izgledao bez svih reprezentativaca? Nema tu o čemu da se raspravlja, ne možemo igrai Evroligu bez pola tima“, poručeno je iz Žalgirisa.

Najviše će, svakako, biti pogođena reprezentacija Litvanije, ali ni selektor Srbije Aleksandar Đorđević neće moći da računa na Vasilija Micića.

„Mi mu dajemo platu, a on igra za Srbiju. To je nonsens. Postali smo taoci koji moraju da čekaju da se igrač vrati u tim. Možda bismo mogli da radimo, ali svako to ne bi bio normalan, redovan rad. Kada dovodimo igrače radimo to jer računamo da mogu da doprinesu dobrom rezultatu. Ne možemo sebi da dozvolimo odlaske igrača jer i mi imamo obaveze prema sponzorima i gledaocima“, poručio je direktor Žalgirisa Paulius Motiejunas.

„FIBA se ruga ljubiteljima košarke sve vreme. Narugala im se kada nije na Evrobakset dovela najbolje sudije iz Evrolige već je birala sudije koji su četvrti ili peti u nizu. Narugala im se i kada je dozvolila NBA igračima da se ne pojavljuju. A od nas se traži suprotno“, dodao je Motiejunas.

Krajem prethodne sezone, trener Fenerbahčea Željko Obradović najavio je sličnu odluku u šampionu Evrope. Od ranije je poznato da NBA neće dozvoliti svojim igračima da umesto za klubove u novembru i februaru odu i nastupe za državne timove. Španski i italijanski košarkaški savezi su na istom stanovištu.