Novosel: Đorđević pogrešio što nije igrao na centre

Košarka 18. sep 201721:02 > 21:02
Izvor: N1

Proslavljeni hrvatski košarkaški trener Mirko Novosel izjavio je u Pressingu TV N1 da je selektor Srbije Saša Đorđević u finalu protiv Slovenaca trebalo više da igra na centre, jer je Slovenije inferiornija ispod koša.

Novosel je istakao da je Slovenija igrala fantastično na Evrobasketu i zasluženo odnela titulu prvaka Evrope.

„To je bio finiš, ali su igrali odlično protiv Litvanije, pa deklasirali Špance. Srbi su bili bez sedam najboljih igrača, ali to ne umanjuje taj uspeh. Prie svega trenera, zatim tog Dragića koji je svetski igrač (…) Po meni je igrač utakmice, uz Dragića, bio Prepelič. Možda je najzaslužniji za ovu pobedu u finalu, ali ogroman je doprinos i Vidmara i svih ostalih igrača“, ocenjuje Novosel.

Kada je reč o reprezentaciji Srbije, Novosel je ocenio da Saša Đorđević odlično trenira i vodi tim, ali da ga je iznenadio što je u finalu odustao od osovine Marjanović-Kuzmić, koja je trebalo da dominira ispod koša, budući da je Slovenija tu inferiornija.

„Iznenadilo me to jako. Hendikepiran je povredom Jovića koji je jedan od najboljih plejeva u Evropi. Slovenci igraju osmice u napadu, imaju brzinu i velike individualne vrednosti igrača i onda svi drugi, osim tih zvezda, daju svoj maksimum“, primetio je on.

Gost Pressinga osvrnuo se i na kritike na račun sudija, ocenivši da su i Slovenci i Srbi, te da su pogrešne odluke donošene usled neznanja.

Novosel je istakao i da finale pokazuje da jugoslovenska škola košarke apsolutno postoji. „Ovo nije slučajno da su zlato i srebro s ovih prostora. To znači stvaranje individulanih veličina i vrednosti igrača“, kaže on.

Hrvatskoj potrebna promena sistema

Što se tiče reprezentacije Hrvatske, koja je u osmini finala poražena od Rusije, Novosel je rekao da ceo sistem drastrično mora da se menja. 

„Uvesti sistem rada s klincima. Bez toga nemamo šanse. Kad sam ja imao kadete imali smo 84 klinca, ostalo ih je 12 od toga, četiri svetske klase. Dinaridi fabrikuju te talente. Ali za to treba jedna škola stvaranja igrača“, smatra on.

Izneo je kritike i na račun NBA koja uzima mlade hrvatske igrače da bi sedeli na klupama.

Smatra i da je najveća greška selektora Ace Petrovića što je i sebe i druge uverio da je Hrvatska spremna za prvenstvo.

„Mi nismo imali rad nogu, a to sam vidio u Opatiji ili u utakmici s Crnom Gorom. Nisu imali rad nogu, a za to treba drila, za to nema pilula. Mi u napadu nismo bili loši. I protiv Rusa smo zabili 42 u poluvremenu“, podsetio je on.

Silazak sa postolja nema nikakve veze

Novosel je odbacio teoriju po kojoj Hrvatska ne može da se vrati na pobedničko postolje zbog silaska sa istog na Evrobasketu u Atini 1995.

„Mislim da to nema nikakve veze. Ja sam nakon Grčke i medalje 1995. bio direktor reprezentacije. Aco je brilijantno vodio reprezentaciju. Onda smo dočekani s pljuvanjem, pa se reklo to je debakl košarke. Ja sam bio vrlo ljut, tad sam se povukao iz Saveza. Rekao sam ubuduće budite sretni da se plasirate na prvenstva, a ne da pljujete po bronzanim medaljama“, kaže Novosel.